14.3 C
Amposta

Tortosa, Amposta i Mòra d’Ebre seran les seus de les Terres de l’Ebre per a la nova acció de Salut

El Departament instal·larà temporalment uns vinils en una acció de carrer per prevenir el suïcidi

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament de Salut instal·larà temporalment uns vinils a prop de 90 punts de Catalunya, en una acció de carrer per prevenir el suïcidi, especialment en homes de més de 50 anys. L’acció forma part de la campanya “No el deixis caure en el pou del suïcidi” que el Departament va posar en marxa el desembre passat. A les Terres de l’Ebre s’instal·laran aquests vinils en diferents punts de Tortosa, Amposta i Mòra d’Ebre.

Els vinils, de 260 cm de diàmetre, són un punt negre rodó molt gran que simbolitza allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida. Amb aquesta instal·lació, el departament de Salut vol posar èmfasi en la detecció de senyals d’alerta i en la prevenció per part de l’entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida , també en demanar ajuda, si cal, trucant al telèfon 061/Salut Respon. L’objectiu és conscienciar als familiars i a l’entorn, especialment de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz ha subratllat que “aquesta campanya incideix en l’entorn de les persones que tenen conducta d’ideació suïcida. Demanem a l’entorn que estengui la mà a les persones que estan en aquesta situació i, aquest estendre la mà és trucar al 061″.

Dades d’interés

A Catalunya, els episodis d’ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte al 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi. Aquestes dades representen la tendència creixent d’atenció a la ideació suïcida en els darrers anys, situant-la prop del 50% dels casos atesos el 2023. Una major detecció i atenció en episodis d’ideació suïcida possibilita una intervenció precoç, i més efectiva, per part dels professionals de salut.

Amb dades provisionals, s’han identificat 1.904 episodis l’any 2023 en homes d’entre 26 i 64 anys, considerant ideacions i temptatives ateses en el marc del Codi Risc Suïcidi. Aquesta actuació representa una taxa crua de 116 episodis per cada 100.000 habitants. És un 10% més, respecte de l’any anterior. Aquest grup poblacional representa un 9% del total d’episodis registrats al Codi Risc Suïcidi. Pel que fa a les taxes de mortalitat per suïcidi, aquestes han oscil·lat entre 7.9 i 9.2 del 2011 al 2022 inclòs.

Amb les dades de 2022 publicades per l’Instituto Nacional de Estadística, l’any 2022 s’han notificat 614 defuncions per suïcidi i autolesió en població resident a Catalunya, el que suposa una taxa estandarditzada de 9,2 persones per cada 100.000 habitants. L’any 2022 es va produir un increment 5% de la taxa estandarditzada per 100.000 habitants. 

D’altra banda, el 20 de juny de 2022 el Departament de Salut va posar en marxa la Taula de Prevenció del Suïcidi a través del telèfon 061/Salut Respon, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Des d’aleshores i fins al desembre de 2023, ha rebut un total de 21.392 consultes. La franja d’edat que més ha utilitzat aquest servei són persones d’entre 41 i 65 anys, seguides de les de 26 a 40 anys, i les de 18 a 25 anys.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -