14.3 C
Amposta

Tortosa acull l’acte d’homenatge al doctor terraltí Jaume Ferran, descobridor de la primera vacuna del còlera

La jornada vol donar a conèixer i reivindicar la figura d'aquest metge i bacteriòleg de Corbera d'Ebre

El més vist

spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -

El dissabte dia 16 d’octubre hi haurà un acte d’homenatge a Tortosa al doctor terraltí Jaume Ferran i Clua, descobridor de la primera vacuna contra el còlera. Aquest acte està organitzat pel Col·legi Oficial de Metges de Tarragona i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i l’objectiu és realçar la figura i el llegat d’aquest important metge i bacteriòleg català.

Aquest 2021 es compleixen 170 anys del seu naixement i coincideix amb l’any de la utilització massiva i universal de les vacunes contra la Covid-19 i, per tant, aquest esdeveniment pren més sentit que mai.

L’homenatge, que comptarà amb la presència de destacades figures de la medicina i del món de la història, constarà d’una sèrie de conferències així com una visita guiada per la ciutat, localitat on va viure i on va treballar el doctor Ferran. Amb aquesta jornada es pretén donar a conèixer en profunditat la figura d’aquest galè i abordar diferents punts de vista de l’ús i l’obtenció de les vacunes.

Biografia del doctor Jaume Ferran i Clua

Jaume Ferran i Clua va nàixer l’1 de febrer de 1851 a Corbera d’Ebre (Terra Alta), fill del metge del poble. Va estudiar Medicina a Barcelona i, posteriorment, es va establir a Tortosa, on va exercir com a metge titular i oftalmòleg entre 1874 i 1887, i on va començar a interessar-se per la fotografia microscòpica i pels estudis de Pasteur. Quan, l’any 1884, esclata una epidèmia de còlera a les ciutats franceses de Marsella i Toló, l’Ajuntament de Barcelona envia Ferran amb una comissió de metges per analitzar la situació i proposar mesures de prevenció a la capital catalana. En tornar, el doctor Ferran i Clua investiga sobre el vibrió colèric i aconsegueix una vacuna eficaç inoculant-lo per via subcutània. Ferran va assajar el seu prototip de vacuna primer en conills i després en ell mateix i els seus col·laboradors i familiars.

En esclatar un brot de còlera a València, l’any 1885, Jaume Ferran és cridat per la Diputació provincial per aplicar la seva vacuna entre la població. La inoculació comença a Alzira el mes d’abril i constitueix la primera campanya de vacunació universal que es va fer amb una vacuna bacteriana obtinguda en laboratori. Entre les més de 30.000 persones vacunades, la taxa de mortalitat va ser molt menor que entre les no vacunades.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -