14.3 C
Amposta

Tortosa acull la Jornada d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al front de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El proper 23 de novembre, a partir de les 10.15 h, al Palau Oliver de Boteller, seu dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre a Tortosa, tindrà lloc la IV Jornada d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al front de l’Ebre. Una quarta edició que, novament, ha estat fruit de la col·laboració entre aquests Serveis Territorials i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i que manté l’atenció centrada en l’arqueologia del conflicte focalitzant-la, però, en una tipologia específica: les intervencions a fortificacions fixes o permanents.

La dinàmica del conflicte de la Guerra Civil va donar lloc, principalment, a fortificacions de campanya, amb caràcter més o menys efímer, que no sempre complien amb els preceptes dels manuals de fortificació del moment. Malgrat tot, les forces republicanes van impulsar la construcció de diverses línies de fortificacions permanents a diferents punts peninsulars fruit de diverses iniciatives.

A Catalunya, el Comitè Central de Milícies Antifeixistes i la Conselleria de Defensa van impulsar dues línies fortificades a les primeries de la guerra: la Línia del Cinca, al front aragonès, i la línia fortificada de la Defensa de Costes. Cap al final de la guerra, a més, l’Estat Major de l’Exèrcit Popular de la República va executar una altra xarxa fortificada, la denominada Línia L, esglaonada des del front de l’Ebre i el Segre fins als Pirineus. En aquesta serralada, finalitzada la Guerra Civil, el franquisme va dur a terme la construcció d’una altra línia fortificada, la Línia P, per defensar la Península d’un suposat atac dels aliats en el marc de la Segona Guerra Mundial.

Aquestes estructures han estat estudiades i excavades en els darrers anys i han aportat nous coneixements sobre les tècniques constructives, l’aprofitament del terreny i l’adaptació de les forces enfrontades a les noves necessitats d’un conflicte armat modern.

Un any més, doncs, el Servei d’Arqueologia i Paleontologia dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) col·laboren per donar a conèixer al nostre territori les metodologies, experiències i lliçons obtingudes a partir de la intervencions en aquests espais patrimonials.

Els ponents que hi participaran són Xurxo Ayàn Vila de la Universidade Nova de Lisboa (UNL), Jordi Ramos Ruiz d’Àtics SL, Alba Peña Muñoz de la Sociedad de Ciencias Aranzadi, Pere Rams Folch i Josep Maria Pèrez Suñé de Rams Domènech SL, Adrian Cabezas Sánchez i Joel Ametlla Pla del Grup de Recerca i d’Investigació d’Espais de la Guerra Civil (GRIEGC), Laia Gallego Vila d’Àtics SL i Eulàlia Díaz Ramoneda.

Tot plegat, un conjunt de ponències que es desenvoluparan en sessions de matí i tarda, i que, com en les edicions anteriors, acabaran recollides en un volum en forma d’actes.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -