14.3 C
Amposta

Torna la Passió d’Ulldecona amb un nou actor al paper de Jesús, música i escenificacions “peculiars”

La representació compta enguany amb una vuitantena d'actors i tècnics i l'entitat confia fer créixer el cos escènic

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Després de dues temporades atípiques, la Passió d’Ulldecona, que es representa ininterrompudament des de 1955, torna amb forces raonaves, il·lusió i també moltes novetats, tot i que no s’han desvelat totes. La principal és el nou actor que representa a Jesús, el paper principal, la música en directe de la soprano Consol Vericat -filla de l’actor més veterà de la Passió- i la recuperació de la composició musical de Miquel Querol, musicòleg i poeta d’Ulldecona, per al moment del descens de Jesús de la creu. Enguany hi ha uns seixanta actors i una vintena de tècnics de tramoia, vestuari i maquillatge i el repte és incentivar el relleu generacional en un cos escènic que havia arribat a tenir dos-cents participants.

La temporada 2022 de la Passió d’Ulldecona ha programat les dues representacions en català, el 3 i el 10 d’abril, i dues representacions en castellà, el 24 d’abril i l’1 de maig –el 16 d’abril fan una adaptació a l’església de Xert (Baix Maestrat)-. La Passió es representa a Ulldecona des de 1955 –hi ha textos del segle XVI sobre representacions religioses al municipi-, i la va organitzar i posar en escena per primer cop Josep Maria Rafí i Poblet. Les representacions sempre eren en castellà, amb diversos textos, i va ser l’any 1964 que es va estrenar l’obra de Josep Maria Junyent Quintana.

El 1993, aquest text es va compaginar amb un nou text en català de Jaume Vidal i Alcover, però el 2004 es va estrenar la versió en llengua catalana del dramaturg Ignasi Roda Fàbregas, que partia de l’obra original de Junyent Quintana. Fa sis anys es van unificar els dos textos i les versions, que eren molt diferenciades. L’obra està declarada d’interès turístic nacional. Tot que “en coneixem el final”, inclou novetats cada temporada “per crear motivació”, com ha apuntat l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, a veure aquest “gran espectacle”, únic al territori per la seva dimensió i longevitat, i que mou “el teixit i el batec cultural del poble”.

Juanjo Sans, president de l’entitat i actor de la Passió, ha subratllat que els assajos s’han intensificat per recuperar la programació estable enguany, i sobretot hi ha “molta il·lusió i treball” perquè es pugui dur a terme. Els assajos també s’han adaptat a totes les normes sanitàries i s’ha reduït la mobilitat entre bastidors per garantir la seguretat dels actors.

Com ha explicat Sans l’equip de direcció enguany el formen quatre persones, a causa dels problemes de salut del director Juanito Martínez. També s’estrena un jove actor en el paper de Jesús, a qui no va ser fàcil convèncer. Ell i Jordi Reverté, sotsdirector de la Passió i actor en el paper de Judes, han assajat durant dos mesos intensos mentre s’han anat incorporant la resta de personatges. Sans també ha avançat les “peculiars” escenificacions que s’han preparat o que la soprano Consol Vericat farà dues actuacions en directe. Entre les novetats, Reverté també ha destacat la recuperació de la composició de Miquel Querol en l’escena de la crucifixió i el descens de la creu.

L’elenc de la Passió ha anat reduint-se amb els anys i costa trobar relleu generacional. El text està preparat per adaptar-se, si cal, a menys actors i personatges, però la continuïtat de la Passió d’Ulldecona està garantida, com ha remarcat el sotsdirector. En aquest sentit, l’alcaldessa ha recordat els estralls de participació que també han fet dos anys de pandèmia en les entitats culturals i d’altres àmbits. “Això serà el principi d’una recuperació del tot el cos escènic de la passió”, ha defensat Ventura.

Ulldecona ha preparat paquets turístics per gaudir de la Passió, del patrimoni i la gastronomia, els dies que es representa l’obra. A més de l’entrada, inclouen una visita guiada al centre històric o al castell medieval, un tast d’olis de diverses varietats i també de les oliveres mil·lenàries – protagonistes també del cartell de la Passió- i un dinar en restaurants del municipi, en el cas del paquet estrella, amb un menú en un dels dos restaurants amb estrella Michelin d’Ulldecona.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -