La sala del sarcòfag d’Hipòlit ha estat aquest dilluns l’escenari de la presentació de la gala dels Sols Repsol 2026, que per primera vegada se celebrarà a Catalunya i ho farà, precisament, a Tarragona, coincidint amb els 25 anys de la declaració del conjunt arqueològic com a Patrimoni Mundial de la Unesco. La directora de la Guia Repsol, María Ritter, ha destacat que es tracta d’una «comunitat amb 114 Sols a la demarcació i més de 500 Soletes» i ha remarcat l’efecte dinamitzador que aquest reconeixement té sobre l’economia i el turisme.
Tarragona i Alcanar, protagonistes dels Sols Repsol 2026:
L’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha subratllat que és «la primera vegada que aquesta gala es farà a Catalunya i passarà aquí, a Tarragona», una ciutat que concentra el major nombre de Sols Repsol. Viñuales també ha tingut paraules d’ànim per a Alcanar, agraïnt la presència del seu alcalde, Joan Roig i recordant els aiguats i l’esforç de recuperació que està fent el municipi. La gala dels Sols se celebrarà el 16 de febrer, mentre que l’entrega dels Soletes Repsol tindrà lloc a Alcanar aquesta primavera.
Per la seva banda, Joan Roig, alcalde del municipi ebrenc, ha expressat que estan «immensament agraïts» que una gala d’aquest nivell es faci al territori, i ha subratllat el valor afegit que això aportarà: reconeixement gastronòmic, turístic i econòmic, i la projecció de la cuina local més enllà dels circuits habituals.
Una guia que busca talent per a totes les butxaques:
Des del complex industrial, Javier Sancho, president de Repsol a Tarragona, ha celebrat un dia «molt feliç per a Repsol i per al complex industrial» i ha remarcat que, tot i ser una multinacional, l’empresa creu «en el foment del territori i de la petita empresa». Ha defensat l’equilibri entre la petroquímica, el turisme i la restauració com una oportunitat per al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
María Ritter, directora de Guia Repsol, ha explicat que aquesta guia s’ha convertit en una eina de descobriment que «ha de permetre trobar tot tipus de gastronomia, no només l’alta cuina». Per això, els Soletes són un reconeixement a la gastronomia quotidiana, aquella que «identifica el territori i eleva propostes que a vegades no arriben als circuïts més sofisticats», tal com ha remarcat també l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, durant els seus parlaments.
Un impuls per a la demarcació:
Durant l’acte, representants del sector com Nando Juvany del restaurant Can Juvany o Eduard Xatruch del Disfrutar han coincidit que la demarcació viurà “un abans i un després” amb aquest esdeveniment i oferirà un mapa gastronòmic que la situarà com la zona amb més Sols Repsol de l’Estat.
Des del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, el seu president, Enric Adell, ha rebut amb entusiasme la decisió de la Generalitat i Repsol. Adell ha afirmat que aquest esdeveniment marca un abans i un després per al territori, generant visibilitat i impuls per al turisme gastronòmic. Entre els participants de la presentació també hi havia xefs referents com Vicent Guimerà de l’Antic Molí d’Ulldecona, Aitor López del Citrus del Tancat d’Alcanar, Fran López del Villa Retiro de Xerta i Jeroni Castell de Les Moles d’Ulldecona.

Per últim, el conseller d’Empresa, Miquel Sàmper, ha defensat el paper del turisme i la restauració, que aporten «un 12% del PIB i feina a 500.000 persones». Ha assegurat que el Govern estarà «al costat del sector» i que Catalunya viu «un bon moment econòmic», amb voluntat d’estendre el creixement més enllà de Barcelona: «No pot ser que creixi la renda a Barcelona i no creixi a Tarragona o les Terres de l’Ebre», ha remarcat.
La festa de rebuda de xefs, amb 230 professionals de tot l’Estat, es farà a Reus, convertint el territori en epicentre gastronòmic durant uns dies clau per al sector.
Redacció M.F



