14.3 C
Amposta

S’incorporen nou professionals a l’Ebre per prevenir i promocionar la salut mental

Els referents de benestar emocional evitaran que situacions de malestar esdevinguin un problema de salut

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Des del mes de novembre, s’han incorporat a la regió sanitària de les Terres de l’Ebre nou professionals, majoritàriament de l’àmbit de la psicologia, que exerceixen de referents de benestar emocional, una figura que Salut ha incorporat per treballar l’impacte en la salut mental arran de la pandèmia i per enfortir l’atenció primària. No tenen una població assignada ni fan consultes individuals sinó que treballen en xarxa amb els onze equips d’atenció primària (EAP) del territori per prevenir i minimitzar problemes de salut mental i d’addiccions, i per proporcionar eines que evitin que una situació de malestar emocional empitjori i es converteixi en un problema de salut mental que requereixi tractament especialitzar i medicació.

Els referents de benestar emocional estan acabant de definir els circuits de treball amb la comunitat i d’atenció a les persones amb factors de risc psicosocial. Aquests professionals treballen en xarxa tant amb els equips d’atenció primària com, per exemple, amb els centres educatius, els centres cívics o els equipaments comunitaris. D’aquesta manera s’han d’identificar les necessitats de salut emocional de la ciutadania i aconseguir la no medicalització davant de problemes relacionats amb el malestar emocional.

Es tracta de potenciar la prescripció social o la derivació a recursos de la comunitat que siguin “alternatives no sanitàries” i impulsaran programes i activitats de prevenció i promoció de la salut emocional. També es reforçaran les relacions socials, els vincles de l’usuari i la connexió dels ciutadans amb la comunitat.

L’usuari ha de deixar de confiar que únicament amb la visita al metge solucioni el problema i els referents de benestar emocional l’ajudaran a identificar què té efectes positius o negatius per a la seva salut i a què s’involucri en les decisions que afecten el seu benestar emocional.

El programa de benestar emocional i salut comunitària forma part del Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària i comunitària, que es va iniciar el 2020, i que també ha permès incorporar professionals a la regió sanitària de l’Ebre, com auxiliars administratius, metges, infermeres, tècnics en cures auxiliars o dietistes-nutricionistes.

AC

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -