14.3 C
Amposta

S’han dispensat a les farmàcies unes 950.000 mascaretes i aquest dijous n’arribaran dos milions més

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el conseller de l’Interior, Miquel Buch; i la consellera de Salut, Alba Vergés, han actualitzat les dades en relació al coronavirus i han explicat les diferents mesures que el Govern està prenent.

En referència a les mascaretes quirúrgiques que el Govern de la Generalitat ha adquirit per posar a disposició de tots els ciutadans i ciutadanes a través de les farmàcies, Meritxell Budó ha informat que “fins avui, a les 12 del migdia, s’han repartit, gairebé, 950.000 mascaretes” i que “aquest dijous arribaran 2 milions més a les farmàcies de Catalunya i estaran a disposició de tots els ciutadans”. Per això, ha insistit que “només vagin a buscar les mascaretes les persones que hagin de sortir de casa. Ningú ha de patir, n’hi haurà suficients per a tothom”.

Davant les incidències informàtiques que hi va haver dilluns i dimarts a les farmàcies per poder expedir correctament les mascaretes i receptes electròniques, la portaveu ha explicat que el Col·legi de Farmacèutics ha ampliat la infraestructura informàtica per donar resposta a l’alt nombre de connexions, “hi van arribar a haver 9.000 operacions per minut. Ara, estem tenint 10.000 operacions per minut, sense incidències”. Les farmàcies van repartir dilluns 316.000 mascaretes, dimarts 462.000 i avui fins les 12 del migdia 172.000. La primera mascareta és gratuïta i les següents tenen un cost de 0.76 cèntims. Budó ha agraït “la feina suplementària” que estan fent les farmàcies “per fer possible aquesta distribució”.

Després de l’anunci per part del Govern espanyol que els menors de 14 anys podrien sortir acompanyats d’un adult per anar al supermercat i la seva posterior rectificació perquè aquesta sortida sigui per fer un passeig, la portaveu del Govern ha celebrat “aquesta correcció”. Però, ha fet una crida als catalans i les catalanes a seguir demostrant “el compromís amb les mesures que s’han dictat des del Govern” i ha assegurat que “la ciutadania continuarà col·laborant amb aquest gran grau de responsabilitat”.

Clústers catalans

El Govern continua reunint-se amb els agents econòmics i empresarials de Catalunya, la portaveu Budó ha explicat que des del Departament d’Empresa i Coneixement s’han trobat per videoconferència amb els 29 clústers catalans que “estan treballant en projectes específics per fer front a la situació provocada per la Covid-19” com: iniciatives concretes en els àmbits de la producció de material sanitari; la ciberseguretat i el teletreball; l’educació a casa o la salut mental en el context de confinament i l’alimentació.

Des del Govern, “estem mantenint reunions periòdiques amb ells per fer seguiment de la situació. Són un actor clau i juguen un paper clau perquè ens permeten una aproximació sectorial molt acurada dels efectes de la crisi provocada pel coronavirus”. La consellera Budó ha recordat que els 29 clústers catalans agrupen més de 2.600 empreses i entitats que representen, gairebé, el 30% del PIB de Catalunya.

Diada de Sant Jordi

El Govern no renuncia a seguir impulsant una de les festes més rellevants del país com és Sant Jordi. Per això, des dels diferents departaments de la Generalitat, s’han proposat un seguit d’activitats que segueixen celebrant la lectura i les lletres d’aquest país. La consellera de la Presidència ha assegurat que amb aquesta iniciativa “volem que tothom pugui gaudir, sigui on sigui, de la diada de Sant Jordi”.

Per això, el Palau de la Generalitat tornarà a obrir les portes, aquest cop amb una visita virtual guiada. Des del Departament de Cultura han fet una crida a la participació de la iniciativa ‘Lletres Lliures’, per tal que tothom, des de casa seva, enregistri fragments de lectures i les comparteixi a les xarxes socials. El Departament de Salut ha posat en marxa una iniciativa per agrair als professionals sanitaris la seva lluita contra ‘el drac’ del coronavirus. Tothom qui ho desitgi podrà escriure un relat, dedicar-lo al seu professional de referència i l’Institut Català de la Salut i el podrà fer arribar per correu electrònic. I, els Mossos d’Esquadra explicaran contes en directe, a través del compte corporatiu d’Instagram, per agrair els nens la seva comprensió i actitud durant el confinament. Les delegacions  de Catalunya a l’exterior també portaran la diada del llibre i la rosa arreu del món.

Davant aquesta situació excepcional, Budó ha fet una crida a fer costat “al comerç de proximitat i a la cultura, en una diada tan especial”. Més d’un centenar de floristeries han ofert la possibilitat de portar la rosa a domicili, i les llibreries de Catalunya s’han mobilitzat per facilitar la compra en línia de llibres per aquest Sant Jordi.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha començat la seva intervenció referint-se al temporal dels darrers dies “la previsió meteorològica indica que l’episodi de pluges va de baixada i poc a poc tot tornarà a la normalitat, encara tenim una desena de vies tallades o amb passos alternatius però donada la mobilitat reduïda a causa del confinament l’afectació és mínima”. 

En aquest sentit, Buch ha destacat que “els cabals dels rius del  Gironès, Baix Empordà i la Tordera encara estan molt alts i a la zona de l’Estartit-torroella gola del Ter està filtrant una mota del Ter, danyada pel Glòria,  però s’està procedint a la seva reparació” . “Demanem màxima precaució a la gent que s’hagi de moure, que no s’acosti als rius, les lleres ni les rieres per la seva seguretat”, ha insistit.

El titular d’Interior també ha confirmat la desaparició d’una persona a Vic, probablement arrossegada per la riera “tenim en marxa un dispositiu de recerca format per mossos d’esquadra, bombers i Protecció Civil i s’ha activat l’helicòpter amb les unitats d’aquàtica, subsòl, canina, muntanya i seguretat ciutadana”.

Buch ha explicat que “ahir va acabar el repartiment de mascaretestes  a les 1.045 residències de gent gran a càrrec de Protecció Civil, mossos d’esquadra, bombers, policies locals i Creu Roja” . 

El conseller ha donat les dades relatives a les últimes 24 hores en que “s’han produït 2 actuacions policials a requeriment sanitari o judicial i s’han dut a terme 2.818 identificacions a persones i 1.882 a vehicles”. 

Pel que fa a les actes de denúncia davant les persones que incompleixen el confinament i posen en risc els altres ciutadans, Buch ha informat que “s’han fet 8 detencions i s’han aixecat 1.529 actes de denúncia a ciutadans. Pel que fa als establiments no se n’ha tancat cap i tampoc no s’ha aixecat cap acta de denúncia”.

En referència al trànsit, el conseller ha afirmat que “avui dimecres, fins a les 12.00h, el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït un 58,03% de sortida i un 60,02% d’entrada respecte un dimecres normal. Ha augmentat un 4,39% de sortida i un 6,7% d’entrada respecte el passat dimecres, amb confinament”.

Buch ha finalitzat fent un agraïment “a totes les persones que han treballat en les darreres hores per a vetllar per la seguretat de tots nosaltres i restablir la normalitat en aquest episodi de pluges intenses sobreafegit a la Covid-19”.

 

I, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha informat aquest matí del nomenament de 18 persones delegades exclusivament per treballar i seguir, sobre el terreny, la situació a les residències de Catalunya. Dependran funcionalment de la Direcció General de l’Autonomia Personal i Discapacitat, en coordinació amb Salut Pública i les gerències territorials de salut, i de la mà de l’atenció primària, que ha entrat en aquest àmbit a tenir un paper fonamental. Des l’inici de l’epidèmia, a les residències s’han fet 23.771 proves PCR, 10.600 de les quals entre el 14 i el 19 d’abril. També, diverses intervencions de salut pública, com enquestes, 2.600 formacions, prop de 200 visites presencials i 336 desinfeccions activades, 272 en els darrers quinze dies. Pel que fa al repartiment de material, s’ha intensificat amb gairebé mig milió d’unitats repartides la darrera passada i 272.000 entre ahir i avui.

Paral·lelament, s’han identificat 122 residències diagnosticades com a complexes (principalment per manca de personal o per requerir desinfeccions), que han estat derivades als delegats territorials per tal proposin com intervenir; pel que fa a residències crítiques, s’han identificat 25 i ja s’hi ha actuat, en forma de derivació o reubicació de residents, canvi de direccions, reforç de personal i desinfeccions. Per últim, queden 5 residències pendents d’informes de salut pública i de l’atenció primària per decidir quina intervenció serà la més adient. Pel que fa a residents retornats temporalment amb les seves famílies, ja en són 583, mentre que en les darreres 24 hores fins a 103 residents s’han reubicat a altres residències o espais adients addicionals.

La titular de Salut ha actualitzat el nombre de llits de crítics ocupats per pacients: ara són 1.016, una xifra que suposa una ocupació del 68% de la capacitat actual, que és de 1.830 llits i és el triple de la capacitat habitual. “Continua la tensió important sobre el nostre sistema sanitari”, ha remarcat Vergés abans d’indicar el nombre total de persones seguides fins ara per l’atenció primària: més de 135.000 persones, de les quals 39.000 són positives confirmades i 96.000 possibles. “El seguiment de l’epidèmia per l’atenció primària és i seguirà sent imprescindible en les properes setmanes pel seu control i pel marge d’actuació” que permet dins del sistema sanitari. També ho és reportar l’estat de salut a l’app STOP COVID-19 CAT, com ho han fet 777.000 persones, que han emplenat prop d’un milió de qüestionaris. D’aquests, 790.000 manifesten no tenir símptomes, mentre que 110.000 són considerats lleus sense risc, 67.000 lleus amb risc, 2.820 amb símptomes greus sense risc i 4.742 amb símptomes greus i amb risc.

Alba Vergés també ha remarcat que es continua treballant amb les dades (epidemiològiques i de capacitat del sistema sanitari, entre d’altres) per saber si es compleixen les tendències regressives de l’epidèmia i altes criteris que confirmin que en els propers dies es pot iniciar un desconfinament, especialment d’infants i joves. “No cal improvisar ni afegir confusions: defensem el dret sobre el què tenim competències: la protecció de la infància i de l’adolescència, entre els 0 i els 18 anys, i ho farem amb màxima seguretat i informes que ho avalin, explicant com i perquè”. En aquest sentit, ha recalcat que “en el nostre treball, incorporem infants i adolescents fins als 18 anys. No volem deixar una franja de menors  desprotegits” i ha remarcat  que “ho fem per vetllar pel seu estat de salut, per la seva gestió emocional. Són persones vulnerables i en base això prenem també les decisions”.

També ha reiterat que “s’anirà podent desconfinar a mesura que puguem anar controlant l’epidèmia” i ha indicat que ara mateix “el risc de rebrot continua sent molt alt i l’hem de mantenir per sota de la capacitat assistencial”. És per això, que ha afirmat que “hem de fer un desconfinament gradual, progressiu, – però que també pot tenir episodis de reversibilitat-, i sobretot fer-lo de forma segura i seguint totes les dades”.

Vergés també ha dit que en el cas dels “infants de 0 a 3 anys no és recomanable que duguin mascaretes” i que “a partir dels 3 anys les mascaretes ja poden ser com les dels adults i es poden recollir a les farmàcies amb la targeta sanitària”.

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -