14.3 C
Amposta

Setmana intensa del jovent riba-rojà amb les II Jornades Culturals

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Són les 10 de la nit i a la plaça de l’Església comencen a arribar joves i veïns, uns per aprendre i altres per ensenyar la sardana i de la tradicional jota riba-rojenca. Entre ells, membres de la Txavalada, l’associació de Joves de Riba-roja d’Ebre, que aquesta setmana celebren la segona edició de les Jornades Culturals.

Els “alumnes” es posen en fila mentre els més veterans es col·loquen al davant per ensenyar-los els passos de sardana. Tots practiquen, punta i taló, braços a baix en la sardana curta i ben amunt sardana llarga. Sonen els primers acords i ara si es posen en la tradicional rotllana, “per fer-la bé ha d’anar noi-noia-noi-noia i sempre s’entra per l’esquerra”. Com anècdota aquesta nit la rotllana quadra bé i també ho fa les parelles que s’han de fer per al següent ball: la Jota.

Canvia la música i la trentena de participants comencen practicar la Jota, els uns per anar fent boca de cara al 24 d’agost, dia de Sant Bartomeu, quan es balla la Jota de Ribaroja a la plaça de l’Església; els altres per aprendre i compartir tradicions de Riba-roja durant la seva estada al poble, com és el cas de la desena de joves que aquests dies són a Riba-roja realitzant treballs de millora de la façana fluvial en el III Camp de Treball Cuidem l’Entorn que organitza l’Agència Catalana de la Joventut-Direcció General de Joventut amb la col·laboració de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre.

En acabar, tots parlen sobre aquest ball típic de la Ribera i que també ho és de moltes altres regions “a Pamplona també en ballem però ho fem diferent” i és que la jota es balla de moltes maneres diferents i no només entre regions sinó entre diferents pobles “a Benissanet la ballen en fila”. Un ball que es guia per la música i on a Riba-roja es comença sempre per la dreta.

Una setmana plena d’activitats

Aquesta és una de les moltes activitats que aquesta setmana els joves de Riba-roja han organitzat en el marc de les Jornades Culturals. Una iniciativa que se celebra per segon any consecutiu amb la col·laboració de l’Ajuntament i de l’Associació de Jubilats, l’Associació Sardanista i l’Associació de Jotes de Riba-roja. Ha estat una setmana intensa: jocs de cartes, billar i berenar amb els jubilats, nit multiesportiva al pavelló, jocs de paraules i narrativa amb la tarda de Cultura i avui, per tancar les II Jornades Culturals, una xerrada sobre el Cos Europeu de Solidaritat per informar al jovent riba-rojà de la possibilitat de fer voluntariat arreu de la Unió Europea.

Tot plegat, una iniciativa “molt enriquidora pels joves del poble, amb intercanvis intergeneracionals que ens ha permès descobrir coses de la història de Riba-roja que fins ara no coneixíem i relacionar-nos amb joves d’altres indrets del país”, explica la regidora de Cultura i Joventut, Maria Franquet.

Des de l’any passat les jornades de la Txavalada coincideixen amb el camp de treball per, més enllà de contribuir a l’arranjament de la façana fluvial del municipi, que s’ha recuperat els darrers anys, permetre aquest tipus d’intercanvis juvenils que, en alguns casos, han continuat en el temps.

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -