14.3 C
Amposta

Salut treballa per incrementar la prestació de l’hospitalització a domicili a Catalunya

Unes 9.000 persones més podran beneficiar-se d’aquesta alternativa, segura i eficient, a l’ingrés hospitalari

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Salut treballa en incrementar fins a 9.000 altes més l’hospitalització a domicili (HD) en els pròxims 3 anys. L’objectiu és que més persones es puguin beneficiar d’aquest recurs que, en l’actualitat, permet fer una mitjana de 17.000 altes l’any i posicionar aquest model alternatiu de manera segura i eficient. Entre els mesos de gener i abril, el sistema de salut de Catalunya ha fet 8.120 hospitalitzacions a domicili. La xifra, obtinguda durant la primera onada de la pandèmia per coronavirus SARS-CoV-2, representa un creixement del 20% dels casos d’aquesta modalitat assistencial respecte l’any 2019. Es tracta d’un equivalent a 681 llits d’hospital a l’any a tot el territori i, actualment, prop d’un 3,7% de les altes hospitalàries.

“El model té l’objectiu de posicionar-se com una prestació de qualitat, segura, de confort i eficient. És una alternativa a l’hospitalització convencional que, a més, ens pot ajudar davant un possible rebrot a la tardor, al disminuir una pressió sobre els llits hospitalaris”, explica Xènia Acebes, directora de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut. Per fer créixer encara més aquest recurs, s’està treballant per potenciar la coordinació entre els hospitals i l’atenció primària, que fins ara només es podia activar a algunes regions.

La funció principal de l’HD és proporcionar al pacient un tractament actiu a casa seva, a causa d’una condició que, d’altra manera, requeriria un ingrés hospitalari. Hi ha la modalitat d’evitació de l’ingrés i la de reduir l’estada dels pacients al centre hospitalari i ambdues es conceben com a una alternativa a l’hospitalització convencional. Aquesta pràctica -que existeix a Catalunya com a d’altres països de l’entorn europeu des de finals dels anys 90- ofereix una atenció més personalitzada als malalts en el seu entorn natural, amb les mateixes condicions que en un centre sanitari i garantint l’atenció 24 hores al dia.

Per tal d’incrementar l’ús adequat de l’HD, el Servei Català de la Salut, conjuntament amb un grup d’experts del sistema, han consensuat el model organitzatiu d’HD. I posteriorment n’ha concretat l’ordenació i l’organització d’aquesta atenció de manera coordinada, homogènia i integrada als territoris.

L’hospitalització a domicili no és un dret del pacient, és un recurs assistencial que el CatSalut decideix dotar, o no, als centres hospitalaris tenint presents diversos paràmetres i valoracions. És una modalitat d’atenció per millorar l’adequació de l’atenció especialitzada hospitalària, redimensionar, afavorir l’evolució de l’hospital del futur i contribuir a la sostenibilitat del sistema”, remarca Acebes.

En l’àmbit de diagnòstic i de tractament, la unitat d’HD disposa dels mateixos recursos que si fes l’atenció a l’hospital. En cas que una prova no es pugui dur a terme al domicili (exploracions complementàries, tècniques diagnòstiques o tractaments més complexos), el pacient es traslladarà de manera puntual a l’hospital perquè li’n facin.

El model d’hospitalització a domicili es farà si l’habitatge del pacient es troba a una distància màxima d’entre 30 i 40 minuts de l’hospital de referència; tenint presents condicionants territorials, la intensitat i complexitat de les cures del pacients, comunicacions viàries, connexió a la xarxa i altres elements. El domicili ha de tenir telèfon o mòbil i les condicions higièniques adequades.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -