14.3 C
Amposta

Salut alerta de la situació de la Covid-19 al Baix Ebre i la pressió als hospitals

Salut alerta que hi ha 54 brots actius a les Terres de l'Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament de Salut ha mostrat preocupació per la situació de la pandèmia al territori, sobretot als hospitals i al Baix Ebre. Les dades de la Covid dels últims dies confirmen una tendència a la baixa, però encara hi ha 54 brots actius amb 357 casos. La gerent de la Regió Sanitària, Mar Lleixà, ha confirmat la recuperació aquests darrers dies de les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, però ha assegurat que ara son el Montsià i, sobretot, el Baix Ebre, les comarques que estan registrant un augment més elevat de casos de Covid-19.

El Baix Ebre és la comarca on han augmentat més les dades epidemiològiques amb un índex de rebrot actual de 224 i una velocitat de propagació (Rt) d’1,34, per tant, la pandèmia està creixent. Aquesta última setmana s’han detectat 78 positius, més que la setmana anterior quan se’n van detectar 51. Especialment, la ciutat de Tortosa no està registrant unes bones dades, ja que té un risc de rebrot de 315, una Rt d’1,54 i aquesta setmana ha registrat 44 positius, gairebé el doble de la setmana anterior.

Aquest augment de casos afecta de ple la situació assistencial de les Terres de l’Ebre. Avui, dimarts dia 4 de maig, hi ha 30 ingressats amb Covid-19 als hospitals, 14 a planta de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i 11 a l’UCI i a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús hi ha 5 pacients amb coronavirus. Aquests son el triple que hi havia a principis del mes d’abril, ja que tan sols hi havia 10 persones ingressades, 4 de les quals a l’UCI. Mar Lleixà ha confirmat la disminució de la mitjana d’edat de les persones que ingressen als hospitals per coronavirus i actualment és de 62 anys.

Malgrat tot, l’impacte de la vacuna és positiu perquè, sobretot a les residències s’estan registren unes bones dades. Els últims dies tan sols s’han detectat 2 positius i eren professionals sanitaris que havien declinat la vacuna. En l’àmbit escolar hi ha 19 grups bombolla confinats i l’escola de la Galera amb 4 grups confinats està tancada.

Conrad Casas, subdirector de Salut Pública a Tarragona i l’Ebre, ha apuntat que es provarà l’estratègia de cribratges poblacionals amb automostres, depenent de cada cas concret. “Ho determinaran els Serveis de Vigilància Epidemiològica i una variable important per fer-ho és si les cadenes de transmissió i els contactes estrets no estan ben identificats”, ha explicat. Aquests cribratges, que es podrien fer en empreses o en municipis o barris amb brots descontrolats, es faran en punts habilitats on els ciutadans recolliran el test d’automostra, es farà la prova a casa i el retornarà al centre on li han donat.

Les proves s’enviaran al laboratori de l’Hospital de Bellvitge de Barcelona, que les analitza en grups de 10 o de 12. Si el resultat del conjunt de mostres és positiu, es tornen a analitzar individualment. “Els estem acabant de definir amb empreses on ho volem provar i ben aviat explicarem aquesta nova estratègia que té la finalitat de detectar de la forma més ràpida possibles casos asimptomàtics, que són font de contagi per altres persones”, ha conclòs Casas.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -