El programa d’Aqüicultura de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha participat un cop més en la reintroducció al medi natural d’angules decomissades objectes de tràfic il·legal. Aquestes accions formen part del Plan de Acción Español contra el Tràfic il·legal i el Furtivisme Internacional d’Espècies Silvestres del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), en col·laboració amb el Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA) de la Guardia Civil. En l’operatiu del passat mes de novembre es van decomissar més de 260.000 exemplars que es van traslladar al centre de l’IRTA a Sant Carles de la Ràpita i a la piscifactoria de la Escuela Técnica Superior de Ingeniería de Montes, Forestal y de Medio Natural de Madrid (ETSI), on s’han albergat durant cinc mesos.
L’angula és una espècie en perill crític d’extinció, i les seves poblacions han disminuït de forma dràstica en les últimes dècades a causa de la sobrepesca, la contaminació i els paràsits. A més, el seu elevat preu (de fins a 7.500 euros/kg), la fan molt atractiva per al tràfic il·legal, en especial al sud-est asiàtic, cosa que ha afavorit encara més la seva extinció. És una pràctica que es produeix des de fa anys sense tendència a disminuir. Ara fa un any, se’n van alliberar 20 kg també a la zona del Delta.
Des del 2019, l’IRTA participa en aquestes operacions oferint la seva infraestructura d’aqüicultura de Sant Carles de la Ràpita per acollir aquests animals, cuidar-los i reintroduir-los al Delta. No obstant això, són animals extremadament fràgils, ja que tenen un cicle reproductiu complex ―la posta dels ous té lloc al marc dels Sargassos, al Carib, i en el seu cicle migrador recorre fins a 16.000 km― i això fa que no puguin criar-se en captivitat. D’altra banda, els experts consideren que és necessari accelerar el tràmit de les autoritzacions dels alliberaments de les angules perquè estiguin el menys temps possible en captivitat, sobretot per evitar que s’acostumin al subministrament passiu d’aliments.
Redacció