14.3 C
Amposta

S’acaben les restriccions horàries als municipis de fins a 10.000 habitants

El més vist

- Advertisement -
El govern espanyol ha publicat en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la nova ordre que regula les restriccions de l’estat d’alarma a partir de dilluns. Com a novetat, en la fase 2 es flexibilitza l’horari per fer esport, que serà lliure a excepció de les franges reservades a la gent gran. Les persones que visquin en municipis de fins a 10.000 habitants no tindran franges horàries marcades per fer esport o per sortir a passejar, segons ha anunciat aquest diumenge Pedro Sánchez a la reunió amb els presidents autonòmics.Fins ara, els municipis de menys de 5.000 habitants estaven deslliurats de la restricció horària per franges d’edat per sortir a caminar o fer esport. Quan el 2 de maig es van marcar un sistema de franges horàries per a les primeres fases de la desescalada, es va considerar que als pobles més petits no calia distribuir la població per horaris per evitar aglomeracions.

Es permetran els casaments amb un màxim de 100 persones a l’aire lliure i 50 en interior, i els enterraments s’amplien a 25 assistents. Quant a la fase 0, on s’hi inclouen Barcelona i part de l’àrea metropolitana i Madrid, s’han eliminat algunes de les restriccions, com l’obertura de locals de menys de 400 metres quadrats sense cita prèvia. També es permetran les rebaixes.
En la fase 2, a la qual Salut proposarà que les Terres de l’Ebre, el Camp de Tarragona i l’Alt Pirineu i l’Aran hi entrin el proper 25 de maig, el govern espanyol amplia la limitació de l’aforament al 40% dels restaurants; l’obertura de cinemes i teatres amb un terç d’assistents, així com la possibilitat de visitar monuments i sales d’exposicions. Continuaran sense poder-se obrir discoteques i locals d’oci nocturn.
Les comunitats podran acordar en el seu àmbit territorial que les franges per fer esport o passejar comencin fins a dos hores abans i acabin fins a dues hores després, sempre que no s’incrementi la durada.

- Advertisement -

Quant a les residències, en aquesta segona fase es permetran les visites “preferentment” en supòsits excepcionals com els que fan referència “al final de la vida” o per “alleujament per descompensació neurocognitiva del resident”.

Les piscines recreatives podran obrir amb un terç de l’aforament, però no es podrà accedir a les dutxes dels vestidors i s’haurà de garantir sempre la distància de seguretat. A més, els espais que tinguin un contacte freqüent amb les mans d’usuaris –com poms de porta o baranes-, s’hauran de desinfectar tres vegades al dia com a mínim.

També es limitarà a un terç de l’aforament les zones comunes d’hotels i establiments turístics i es permetrà celebrar congressos, trobades, reunions de negocis i conferències –promoguts per entitats públiques o privades- de fins a cinquanta persones en pavellons o sales de conferències. Pel que fa a centres comercials, hi podrà haver només un 40% d’aforament dins l’establiment i d’un 30% als espais comuns, on només es podrà transitar i no s’hi podrà quedar quiet.

En el cas d’esportistes professionals, es permetrà reprendre les lligues professionals “sempre i quan l’evolució de la pandèmia ho permeti”. Això sí, la competició serà a porta tancada i sense públic. A més, es permetrà “l’entrenament total” amb fins a catorze esportistes.

L’executiu també permet reiniciar la lliga professional esportiva sense públic. Els esportistes integrats en clubs no professionals podran fer entrenaments bàsics, individuals i amb mesures de prevenció. Els de clubs professionals podran entrenar-se amb un màxim de 14 persones, sempre que es pugui, per torns i no superant el 50% de la capacitat de l’espai.

Fase 1

Pel que fa a la fase 1, a la que de moment es queden totes les regions sanitàries a excepció de Barcelona i part de l’àrea metropolitana, es permetrà la caça i pesca esportiva i recreativa. També es permetrà que obrin els establiments de més de 400 metres quadrats sempre que s’obri només una part equivalent a aquest límit.

A més, també es permetrà que les comunitats autònomes decideixin si reobren els centres socials per “garantir la prestació efectiva de tots els serveis i prestacions”, recollits al Catàleg de Referència de Serveis Socials. Es tindrà en compte la situació epidemiològica de cada centre o servei i la capacitat de resposta del sistema sanitari corresponent.

D’altra banda, i com ja s’havia anunciat, es permetrà l’obertura de terrasses amb les distàncies de seguretat i l’aforament del 50%, així com les trobades de fins a deu persones sempre i quan estiguin a una distància de 2 metres.

Fase zero avançada

D’altra banda, pel que fa a la fase 0 avançada, que comprèn Barcelona, Madrid i part de Castella i Lleó, s’elimina algunes de les restriccions fixades fins ara i es permetrà ja l’obertura de comerços de fins a 400 metres quadrats a un terç de l’aforament i sense cita prèvia. A més, també s’obriran biblioteques només per a préstec de llibres i les visites a museus amb un terç d’aforament, igual que els espais de culte.

Una altra modificació és en les vetlles, que podran ser de fins a deu persones en espais tancats i de 15 en espais oberts, com en la fase 1.

Es podran celebrar congressos i seminaris d’investigació i innovació de fins a 30 assistents, mantenint les distàncies de seguretat, i s’obriran els centres educatius per desinfectar-los i fer-hi tasques administratives. També obriran els centres i laboratoris universitaris per reprendre les activitats d’investigació.

Pel que fa a l’esport, els esportistes federats podran fer-ne arreu de la província dues vegades al dia en les franges limitades. En relació a aquestes franges, ara es permet a cada comunitat avançar-les o endarrerir-les dues hores.

El govern espanyol també ha fet marxa enrere i permetrà a partir d’aquest dilluns les rebaixes, acompanyades sempre de mesures “adequades” per evitar les aglomeracions i sempre que no s’impedeixi el manteniment de la distància de seguretat i el compliment del límit d’aforament. “Fins i tot incloent el cessament immediat de les accions comercials o de promoció si resulta necessari”, afegeix.

Font: ACN
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -