14.3 C
Amposta

Roquetes aprova un pressupost de 6,8 MEUR pel 2023, marcat per l’increment de les despeses energètiques

- Anunci -spot_img

El més vist

- Advertisement -

El ple municipal de l’Ajuntament de Roquetes ha aprovat aquest dimarts el pressupost per al 2023, amb el vot a favor d’ERC, les abstencions dels grups del PSC, Movem i el regidor no adscrit Ximo Llopis i amb el vot en contra de Junts. El pressupost ha estat marcat aquest any per la situació energètica que s’està vivint al territori, que no fa més que augmentar els costos de l’energia elèctrica i del gas de manera desproporcionada.

Aquest és l’últim pressupost del govern municipal sorgit de les eleccions celebrades el 26 de maig de 2019 i una vegada constituït el nou consistori el 15 de juny del mateix any. Un projecte de pressupost que ascendeix, tant en l’estat d’ingressos com en el de despeses, a l’import de 6.799.234,04 € i que representa un increment de l’1,34% (89.953,62 €) respecte al pressupost -d’ingressos i despeses- inicialment aprovat l’any 2022.

Per una banda, les despeses corrents en béns i serveis ha experimentat un destacable increment respecte al pressupost aprovat inicialment l’any 2022 del 25,42 (428.839,08 €). Un increment notable motivat principalment per diversos factors que cal destacar, com poden ser, l’augment descabellat dels costos de llum i gas que s’estan produint tant per a les administracions com per al conjunt de la ciutadania a les seves llars i negocis. L’alcalde de Roquetes, Ivan García, ha explicat que “aquesta obra ens ajudarà a reduir notablement els rebuts d’energia elèctrica alhora que potencia la nostra postura de desplegament i impuls de les energies renovables”.

Per una altra banda, també s’ha contemplat la dotació de noves partides per a dues activitats culturals, lúdiques i socials engegades amb molt d’èxit aquest 2022 i que es consoliden de cara al 2023, com són, la “Festa Unicorns Pride de les Terres de l’Ebre”, la primera celebrada al nostre territori i que va néixer amb l’objectiu de fer pedagogia per reivindicar les sigles LGTBIQ+ i alhora sent inclusiva, creant un espai on pugui participar tothom, perquè aquest sigui el camí que ens porti a la igualtat i a respecte envers totes les persones. L’altra activitat lúdica i social, però amb un important transfons econòmic, és la Fira del Vi “De Roquetes Vi i Punyetes Baixo” que va tenir una acceptació espectacular i amb una empremta econòmica equivalent a uns 75.000 euros aproximadament.

Una de les despeses que més preocupen és el deute de la piscina coberta climatitzada, ja que la despesa més rellevant en aquest capítol és el pagament de 449.365,75 € (21,20% del capítol II) i que augmenta any rere any en funció de l’IPC corresponent en cada anualitat. Tenint en compte que aquest 2023, ja no es comptarà ni tan sols amb el cobrament del cànon d’explotació, fa que la piscina coberta ens produeixi una despesa anual extraordinàriament deficitària, que s’haurà de pagar fins a l’any 2027, i que suposa una autèntica ruïna any rere any per a l’economia municipal. En aquest sentit, hi ha un descens del 5,78% del total per la bona negociació feta amb els bancs sobre les despeses financeres que s’han de pagar per la custòdia dels diners de l’Ajuntament en els diversos comptes bancaris. Fet que equilibra l’increment produït dels interessos dels préstecs.

Aquest 2023 també vindrà acompanyat de tres grans inversions d’altres organismes a Roquetes: la construcció de la nova carretera de Roquetes al Reguers, amb un carril bici i dues noves rotondes, l’ampliació del CAP de Roquetes amb un nou edifici de rehabilitació i l’ampliació de l’Institut de Roquetes. Unes inversions totalment necessàries per a Roquetes de prop de 10 milions d’euros i que no tindran cap cost per a l’Ajuntament.

El batlle del municipi s’ha mostrat optimista de cara als pressupostos: “Com a alcalde estic convençut que aquest pressupost, sense ser el que voldríem, s’emmarca en la línia d’austeritat necessària, el compliment de l’estabilitat pressupostària, de reducció del dèficit, i amb una transparència absoluta en la informació i debat. I també, amb la voluntat contrastada de mantenir i millorar els equipaments urbans, la xarxa de camins (177 km) en tot el terme municipal, i en continuar l’increment en despesa social i suport al teixit associatiu”.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -