14.3 C
Amposta

Roigé traça accions de futur per avançar cap a una Tortosa més sostenible

En la conferència de balanç dels dos primers anys del mandat municipal, l'alcaldessa va fer un repàs a l'acció feta, que ha estat condicionada per la pandèmia

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va aprofitar la conferència institucional de balanç dels dos primers anys de mandat, organitzada conjuntament per l’Ajuntament i per la demarcació Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya, per traçar algunes de les línies estratègiques que, segons va dir, cal emprendre en els dos anys que queden de mandat, però que també hauran de tindre continuïtat en els mandats posteriors. Es tracta d’accions que, en alguns casos, ja formen part del Pla d’Acció Municipal (PAM) i, en d’altres, esdevenen objectius a mitjà i llarg termini. “L’objectiu és aconseguir una Tortosa més amable per a les persones, més respectuosa amb el medi, més bonica, més atractiva… i, sobretot, més sostenible”, va remarcar Roigé durant la conferència.

En aquest sentit, va anunciar que l’Ajuntament de Tortosa s’ha adherit a l’Acord per una Ciutat Verda, promulgat per la Unió Europea, i que també fa seues les línies que marca l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 11 de Nacions Unides: el de les ciutats saludables. S’hi recullen accions per millorar la qualitat de l’aire, de l’aigua, de la biodiversitat, l’augment de l’economia circular i la reducció de residus o també de la contaminació acústica.

Per implementar aquests objectius, l’alcaldessa va recordar l’aposta per crear zones lliures de vehicles i de prioritat per a les persones, com l’actuació en marxa a la plaça de l’Ajuntament i carrers adjacents, o la que es durà a terme al carrer Cervantes, on hi haurà un tram únicament per a les persones i on també s’hi farà un nou tram de carril bici. També, pel que fa a l’ús de la bicicleta, va recordar les connexions previstes entre els carrils ja existents, o l’habilitació de trams nous, com l’accés a la Via Verda des de Ferreries o el carril que connectarà amb els Reguers amb les obres d’ampliació de la carretera, que executarà la Diputació de Tarragona. Per reduir el CO₂ també va assenyalar la necessitat de crear llocs d’estacionament que eviten l’entrada de vehicles cap al centre, i va recordar el projecte previst per habilitar un aparcament als antics terrenys de l’estació. A més, va apuntar que Tortosa s’ha adherit a la plataforma Hidrogen Verd, que l’Ajuntament ha seguit implantant carregadors per a vehicles elèctrics (aquesta setmana se n’ha activat un de nou a la plaça de la Immaculada), i que també ha augmentat el nombre de vehicles elèctrics a la flota municipal. D’altra banda, també es treballa per a la implantació de més plaques solars al municipi, tant a equipaments municipals com bonificant taxes i impostos als propietaris particulars que n’instal·len als seus edificis.

Així mateix, va recordar que el pressupost municipal dedica enguany més d’un milió d’euros per a actuacions de millora de les zones verdes, i que estan treballant amb el departament de Costes per potenciar la biodiversitat del bosc de ribera, entre moltes altres accions.

L’optimització dels recursos naturals també implica seguir actuant sobre la xarxa d’abastament d’aigua per reduir les pèrdues que es puguin produir a través de les canonades, així com renovant el sistema de telelectura per un de nou amb més prestacions tecnològiques, que a la vegada també suposarà un pas més cap a una Tortosa ciutat intel·ligent.

La conferència va tindre una primera part adreçada a fer un repàs de tota l’acció de govern duta a terme des del 2019. Una acció que ha tingut una atenció prioritària per a les persones, segons va recordar l’alcaldessa, i que també s’ha vist condicionada de manera molt directa per l’afectació que ha tingut la pandèmia de Covid-19. De la mateixa manera, va remarcar la gestió financera eficient que s’ha dut a terme a l’Ajuntament de Tortosa, i que permetrà seguir reduint-ne l’endeutament. A més de totes les accions fetes per dinamitzar econòmicament la ciutat i per generar llocs d’ocupació: sobre aquest punt, a més de recordar la imminent posada en funcionament de la planta de Florette també va anunciar que s’està treballant per fer possible una nova implantació industrial que, en cas de confirmar-se, farà que l’Ajuntament i la Generalitat hagin de posar-se a treballar ja en l’ampliació del sòl industrial del qual disposa Tortosa.

En matèria urbanística va fer valdre les accions fetes al conjunt del municipi, amb atenció especial a les que s’estan duent a terme al nucli antic, com el passeig del Castell, a punt de finalitzar; l’execució de la plaça de la Catedral, així com la museïtzació de les restes arqueològiques amb el projecte Cota 0. Roigé va insistir que la nova plaça “crearà una nova àgora de trobada de la ciutadania al bell mig del centre històric, i a la vegada generarà un actiu importantíssim en la visita turística a la ciutat”.

Meritxell Roigé va fer una bona valoració del pacte de govern amb el PSC, que “permet disposar d’un govern cohesionat i amb un projecte sòlid, que prioritza les accions en benefici de la ciutadania de Tortosa”.

L’alcaldessa també va dedicar una part de la conferència a repassar qüestions pendents a abordar conjuntament amb altres administracions, com ara els projectes de salut que hi ha al damunt de la taula. També va insistir a demanar l’habilitació d’una passarel·la aprofitant la pilastra del mig del riu per retornar l’ús original de la pilastra com a infraestructura de pas, si la Generalitat acaba retirant el monument a la Batalla de l’Ebre. O, també, l’acord definitiu amb l’Estat per recuperar els terrenys en desús de l’estació de tren.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -