14.3 C
Amposta

Roigé remarca la necessitat d’aprovar el pressupost per a aprofitar “la millor situació financera de la història”

En la presentació dels comptes, Meritxell Roigé alerta que no s'entendria que tot i el bon moment econòmic calgués fer ajustos per no haver aprovat el pressupost

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha comparegut aquest dilluns a la tarda davant la ciutadania per explicar la proposta de pressupost municipal per al 2022. En una conferència en la qual ha enumerat els principals punts dels comptes, ha insistit que es tracta d’un pressupost tècnic que actualitza l’anterior pressupost, en el qual es destinen més recursos per a l’atenció a les persones i a la reactivació econòmica, que centra la inversió únicament en actuacions a la via pública sense grans obres ni projectes que necessiten generar nous préstecs, i que segueix reduint l’endeutament.

En aquest sentit, l’alcaldessa ha desgranat les dades que revelen el bon moment econòmic que té l’Ajuntament de Tortosa: una ràtio d’endeutament que, amb la proposta de pressupost per al 2022 en la qual s’inclou una amortització de l’endeutament de 4 M€, se situarà al 53,68%. Aquesta dada suposarà reduir 10 punts la ràtio del final del 2021 (63%) i se situa molt per davall del 75% que porta a la tutela dels ajuntaments: “És la ràtio més baixa de la història de l’Ajuntament”, ha remarcat Roigé recordant que la dada havia arribat al 209% el 2001. Un altre factor que indica el bon moment, ha afegit, és que l’endeutament de tot el grup municipal (on s’inclou l’Ajuntament i la resta d’ens municipals) se situarà al final de l’any que ve en 32,4 M€, “la dada més baixa des dels governs de l’alcalde Vicent Beguer”. A més, el període mitjà de pagament a proveïdors és de 25 dies, “quan havia arribat a superar els 2 anys, 14 anys enrera”; també que no hi ha pràcticament despeses extrajudicials a diferència dels períodes en què s’havien enfilat fins als 3 M€ i que, finalment, els impostos s’han mantingut congelats des de fa 15 anys tot i els increments de l’IPC.

Per tot plegat, Roigé adverteix que “davant la millor situació financera de l’Ajuntament en els últims 40 anys, no s’entendria que no poguéssim aprovar el pressupost per poder mantenir els serveis a la ciutadania: una situació de boicot que faria necessari haver d’ajustar els serveis que prestem, tot i el bon moment financer que vivim”, ha insistit l’alcaldessa.

Roigé ha recordat que l’aprovació dels comptes ha de fer possible incorporar 3,8 M€ d’ingressos extraordinaris, provinents de la major participació en els tributs de l’Estat i de la major aportació d’impostos com l’ICIO, derivats de les noves implantacions econòmiques dels últims mesos al municipi. Aquests recursos han de permetre mantenir i incrementar les aportacions als serveis a la ciutadania. Destaca l’increment del 28% en despesa social, amb el doble de recursos per a Càritas i Creu Roja per a atendre a les persones que més ho necessiten. També una pujada de gairebé 4,6 M€ a Tortosa Salut i GESAT, per al funcionament dels centres de salut municipals, la Clínica Terres de l’Ebre i l’hospital de la Santa Creu.

Pel que fa a les inversions, concentra els 980.000 euros a actuacions de millora de la via pública (carrers, camins, asfaltatge, enllumenat…), amb una partida específica per a supressió de barreres. A més, dins dels objectius com a Ciutat Verda, duplica els recursos per a jardineria, crea una línia de subvencions per a la retirada d’amiant, instal·la plaques solars a les escoles de la Mercè i els Reguers, que seguiran en altres equipaments, i bonifica l’IBI als propietaris d’immobles que també n’instal·len.

Destina recursos a la promoció econòmica, amb 400.000 euros per a una nova edició dels Bons Tortosa, la celebració de la 25a Festa del Renaixement, la commemoració de l’Any Pedrell i dels 750 anys del Llibre de les Costums. Inclou la redacció del projecte de reforma de l’avinguda de la Generalitat i de la construcció de la pista d’atletisme a Jesús. I apuja un 20% les aportacions a les EMD i pobles del municipi.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -