14.3 C
Amposta

Roc Blackblock dona a Ulldecona una obra que culmina una primera fase de lluita per protegir les oliveres mil·lenàries

L'obra defensa les oliveres i la dona pagesa amb la nova llei catalana

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -
L’artista urbà Roc Blackblock ha enllestit aquest dilluns a Ulldecona, al Montsià, el mural ‘Pel futur del territori’, amb què s’homenatja la pagesia, les oliveres i les dones. En la façana d’un edifici del nucli antic, al carrer Diputació, darrere de la Casa de la Cultura d’Ulldecona, un imponent mural, fet amb pintura plàstica i grafit, vol fer visible la tasca de la dona pagesa i el valor patrimonial de les monumentals oliveres del territori, just quan culmina el tràmit governamental per protegir els exemplars mil·lenaris de l’espoli. “És un punt d’inflexió i el mur assenyala un punt en la lluita però encara queda molt de recorregut per preservar tot aquest patrimoni”, ha assenyalat Roc Blackblock.

La iniciativa es va començar a treballar fa nou mesos entre l’artista urbà, amb certs vincles a Ulldecona, i la plataforma Salvem Lo Montsià, que lidera la defensa de les oliveres mil·lenàries. Unes obres municipals i la pandèmia, van retardar l’execució de l’obra i l’han fet coincidir amb una de les primeres fites de la lluita en defensa d’aquest patrimoni natural de les Terres del Sénia: la llei catalana de protecció de les oliveres mil·lenàries. “És un què que s’hagi fet la llei però en realitat des de la zona es reclama una visió més amplia per protegir tot el sector que manté de forma històrica i des dels temps el vincle entre la pagesia, els pobles i les oliveres que ens porten veient passar des de fa mil anys”, ha apuntat l’artista.

El mur és una celebració i culmina una primera fase de la lluita per la preservació del patrimoni oleícola a la vegada que posa en relleu el paper de la dona en una forma de vida que defineix i caracteritza el territori. Revisades les fotografies històriques que el col·lectiu Salvem Lo Montsià ha recollit de la zona, per a Roc Blackblock, “que les protagonistes del mural fossin exclusivament dones”, era un concepte “transversal” a la pagesia i les oliveres. “Calia destacar-ho perquè el paper de la dona ha estat molt rellevant i moltes vegades ha estat invisibilitat i ha quedat perdut. És un element més de perspectiva de gènere dins de la reivindicació”, ha apuntat l’artista.

Per fer el mural Rock Blackblock ha utilitzat pintura plàstica i ha definit el dibuix amb esprais grafits, “de raconet en raconet, fins a aconseguir cobrir tota la superfície”. La imponent obra té molt “protagonisme” perquè s’ha situat al costat dels principals edificis municipals. “És un raconet bonic però funcionava de forma molt residual i crec que el posarà en rellevància”, ha destacat l’artista. “Volíem reivindicar les oliveres i dignificar l’espai públic, treballar pel poble i amb el poble la part cultural i artística, i permet ampliar al poble les activitats, accions i llegat cultural que es va fent. Això queda aquí per al bé de la comunitat i reflectint el seu tarannà”, ha destacat Roc Blackblock.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -