El retaule de Sant Josep de la Catedral de Santa Maria de Tortosa ha estat recentment restaurat amb una intervenció de conservació-restauració que ha permès recuperar-ne el valor històric i artístic. El projecte, coordinat pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ha tingut lloc in situ a la capella de Sant Esteve —actual capella de Sant Josep— entre el 6 de gener i el 28 de març de 2025, gràcies a una subvenció del Departament de Cultura.

El conjunt, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional, és una obra col·lectiva dels segles XVI al XVIII. Destaquen cinc taules atribuïdes al pintor Blai Guiu, considerades una mostra excepcional del primer Renaixement a les Terres de l’Ebre; la pintura central original de Sant Josep amb el Nen, obra d’Antoni Viladomat, i els treballs de policromia de Joaquim Allosa i Rafael Calafell al segle XVIII. Amb unes dimensions de 11 x 6 x 1,5 metres, el retaule combina escultura i pintura de fusta policromada i presenta una gran riquesa ornamental, amb tècniques com dauradura, estofat, esgrafiat i pintura a l’oli.
L’estat de conservació abans de la intervenció es considerava dolent. El suport de fusta patia un atac actiu de corcs, hi havia aixecaments i pèrdues en les capes pictòriques per humitats, i la superfície estava coberta de brutícia acumulada durant dècades. També es van detectar repintades antigues i materials afegits incompatibles, especialment a les taules renaixentistes, que ocultaven detalls originals.
La restauració s’ha basat en el criteri de mínima intervenció, amb l’objectiu de preservar l’obra original actuant només sobre els elements imprescindibles per garantir-ne l’estabilitat i la llegibilitat. El procés ha inclòs desinsectació, neteja, fixació de capes pictòriques i retirada de materials envellits o alterats. També s’ha substituït la fotografia antiga de la pintura central per una nova reproducció en paper gel, més estable i conservativa.

La intervenció ha comptat amb un ampli equip multidisciplinari: direcció tècnica de Pep Paret (CRBMC), restauradores Mireia Cerrada, Carlota Mosegui, Irene Panadès, Voravit Roonthiva i David Silvestre; col·laboració d’Aleix Barberà; assessorament historicoartístic de Mn. Josep Alanyà i Jacobo Vidal (UB); i aportacions tècniques de Julio Gómez (Arsus Paper), Bastides Munditubo i Tomàs Estrada Construccions. Els serveis tecnicocientífics i fotogràfics del CRBMC, amb especialistes com Ramon Maroto, Judit Martí, Marta Badia, Ricardo Suárez i Maria Puig, han documentat i analitzat l’obra abans, durant i després de la intervenció.
Amb aquesta actuació, es recupera un dels elements barrocs més emblemàtics de la Catedral de Tortosa i es garanteix la seva preservació per a les generacions futures.


Redacció L.P.
Enllaços relacionats
El retaule de Sant Josep de la catedral de Tortosa recupera la seva esplendor després de 33 anys