14.3 C
Amposta

[REPORTATGE] La Pesta Porcina: què és i com ens afecta a les Terres de l’Ebre?

Parlem amb Javier Capilla Luque, professor de virologia de la URV i Sergi Borràs, alcalde de La Torre de l'Espanyol i productor del sector porcí

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

La recent aparició d’un brot de Pesta Porcina Africana (PPA) a la serra de Collserola ha encès totes les alarmes del sector ramader, encara que els experts insisteixen que no hi ha cap risc per a la salut humana. El virus “complex i d’escala ultramicroscòpica” segons experts de la URV, no es pot transmetre a persones, però sí entre animals de la família dels porcs, incloent-hi els domèstics, utilitzats per a la producció de carn o altres productes. 

Què diuen els experts? 

Javier Capilla Luque, professor de virologia de la URV, explica què és el virus de la Pesta Porcina

Javier Capilla Luque, professor de virologia de la URV de l’àrea de microbiologia i investigador del equip de recerca Micologia i Microbiologia Ambiental (MICROAMB) de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV ha analitzat el cas amb detall i ha explicat -en una entrevista a Imagina Ràdio- que, de fet, la carn procedent d’un animal infectat es pot consumir amb total seguretat, segons els especialistes. «En aquest cas parlem d’un virus molt específic de la família del porc i que només el poden contraure els animals d’aquesta mateixa família com els senglars (Sus scrofa) o porcs domèstics (Sus scrofa domestica), en el cas de les espècies que habiten a la península». «Cap altre animal, ni tan sols els humans ens podem contagiar; és com una clau que ha de trobar el seu pany per encaixar. Si el virus entra en un sistema on la seva supervivència no és compatible, acabarà desapareixent.» Ha detallat l’expert. 

Javier Capilla Luque, professor de virologia de la URV, explica la complexitat del virus

Capilla ha explicat que el virus es considera erradicat de la península des del 1995 i, a part d’aquest brot, de la serra de Collserola, no hi ha cap altre cas detectat en zones properes. «Un fet que porta els tècnics a descartar una entrada del virus des d’altres països». Ha apuntat. De fet, segons ell, “tot apunta que l’origen és una activitat humana accidental”, com podria ser el transport o l’abocament de restes contaminades que, en contacte amb el medi natural, haurien infectat els porcs salvatges de Collserola.

Malgrat que la pesta porcina no genera conseqüències greus més enllà de la mortalitat dels animals afectats, sí que pot provocar un fort impacte econòmic, especialment en territoris amb gran activitat porcina com són les Terres de l’Ebre. «Països que reben exportacions poden tancar fronteres immediatament davant un brot», explica. A l’Ebre, amb un potent sector d’exportació, aquesta situació podria comportar pèrdues econòmiques, tant per les restriccions internacionals com per la possible baixada del consum -i preu-. A més, Capilla comenta que la desinformació i negacionisme a la ciència “farà mal”. «A les portes del Nadal, molta gent pensarà: “No passa res, però per si de cas no mengem porc”, i això són mesures preses des de la desconeixença i que poden acabar afectant moltíssim el sector ramader.»

Javier Capilla Luque, professor de virologia de la URV, explica que no hi ha perill per a l’ésser humà

Com ens afecta a les Terres de l’Ebre?

Sergi Borràs, alcalde de La Torre de l’Espanyol i productor del sector porcí explica que ell  té una granja amb unes 750 mares de cria. «Ho vivim amb preocupació perquè és un tema amb una repercussió enorme, de fet, encara que no s’hagin detectat contagis, més enllà de Collersola, a nosaltre ja ens afecta directament amb les exportacions: ara, s’han tancat fronteres i haurem de mantenir molta més cria de la que esperàvem, sense poder vendre i amb el preu del producte en una tendència a la baixa.» Explica. «Ara ens toca treballar igual per guanyar menys.» Afegeix amb decepció. 

Sergi Borràs, productor del sector porcí explica el que significa el tancament de fronteres

Sergi Borràs, productor del sector porcí explica les repercussions en el preu del porc

Amb tot, i encara que el brot no afecti directament els exemplars de l’espècie a l’Ebre, borràs demana consciència, sentit comú i respecte per les restriccions. «Nosaltres hem extremat les mesures de bioseguretat i tenim l’explotació blindada (confinada) però cal que la gent en sigui conscient dels efectes i respecti les recomanacions i restriccions que s’han marcat per tal de no portar el virus cap a més zones.»

Sergi Borràs, productor del sector porcí explica quines mesesures s’han pres a granges de les Terres de l’Ebre

Com podem prevenir l’expansió del virus?

Per prevenir l’expansió del virus, els tècnics remarquen que la zona afectada és molt reduïda -uns 6 km de radi a la serra de Collserola- però que el confinament perimetral és imprescindible i molt important per evitar contagis a altres territoris. És per aquest motiu que ara no és aconsellable accedir a Collserola, ja que només trepitjant la zona infestada i traslladant el virus a la sola de les sabates es podria propagar inadvertidament cap a altres zones.

La ciutadania també té un paper clau. Si algú detecta persones incomplint les mesures de restricció o accedint a zones tancades, cal trucar al 112 per alertar les autoritats i evitar riscos innecessaris.

Redacció M.F

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -