14.3 C
Amposta

Quin tipus de persones no es volen vacunar?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El 75% de la població catalana ja ha rebut la pauta completa de vacunació contra la covid. Tot i així, gairebé un quart dels catalans encara no han rebut ni una dosi. La necessitat de mostrar el passaport covid a bars, restaurants, gimnasos i residències ha revifat la campanya de vacunació i la setmana passada es va triplicar el nombre de primeres dosis administrades respecte al mes passat.

Encara queda un grup de gent, però, reticent a rebre la vacuna. Des d’un punt de vista psicològic, qui són aquestes persones que no es volen vacunar? Anna Romeu, presidenta de secció de Psicologia d’Emergència del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, en destaca quatre grans grups:

  • Antivacunes: són els que s’oposen a vacunar-se, no només contra la covid, sinó també a administrar-se qualsevol altre tipus de vacuna. Romeu destaca que acostumen a ser el grup més sorollós.
  • Desconfiats: no són antivacunes en general, però si que tenen reticència i esperen que primer es vacuni la majoria de la població. Quan comproven que no passa res, es decideixen a vacunar-se.
  • Persones descuidades: Romeu destaca que són un grup de gent que “va més a la seva i no donen tanta importància” a la vacuna. La psicòloga destaca d’aquest grup que ho fan a “última hora” quan es converteix en “urgent i necessari.”
  • Sense percepció de perill: són un grup de gent que creuen que no esta afectats per la covid, que, segons Romeu, “s’ho miren de lluny, això no em passarà a mi”. Està format sobretot per gent més jove i persones sense una “sensació de responsabilitat personal i col·lectiva”.

I quin perfil tenen els vacunats?

D’entre els que sí que s’han vacunat, també se’n poden crear dos grups diferenciats des d’un punt de vista psicològic. Anna Romeu els organitza entre aquests dos perfils:

  • Convençuts: són els que s’han vacunat de manera decidida, “sabent el que estan fent, amb els seus motius de responsabilitat social, de protecció, buscant aquesta immunitat”, tal com explica la psicòloga.
  • Pràctiques: seria el grup de persones que ho fan per comoditat i perquè no fer-ho pot suposar un inconvenient, com ara no poder accedir a certs àmbits de la vida social. Tal com diu Romeu, es vacunen “perquè la vida és més fàcil actualment si t’has vacunat”.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -