14.3 C
Amposta

Quin efecte pot tenir el coronavirus en les embarassades i els seus nadons?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Covid-19 pot tenir unes conseqüències especialment greus per a les embarassades i els seus nadons? D’acord amb les dades obtingudes fins ara sobre el contagi del coronavirus a un centenar de dones embarassades a la Xina durant el mes de febrer, la resposta és que no, que no hi ha proves de complicacions de l’embaràs ni de transmissió del virus al nadó durant la gestació. Ho indiquen els dos principals estudis que s’han publicat fins ara. Són dades molt minses, encara, perquè amb prou feines fa tres mesos que els investigadors coneixen el virus i n’analitzen el comportament.

Hi ha, per una banda, el report de l’Organització Mundial de la Salut, elaborat amb dades sobre l’evolució de l’epidèmia a la Xina durant les setmanes en què hi va haver un pic de casos, d’infectats i de morts. L’estudi recull els casos de 147 dones embarassades, de les quals 64 van resultar infectades pel coronavirus, 82 van restar com a casos sospitosos i una altra no va presentar símptomes. Només un 8% dels casos analitzats va presentar símptomes greus i un 1%, molt greus. La conclusió a què arriba l’informe és aquesta: “No sembla que hi hagi un risc més alt de malaltia greu per a les dones embarassades, a diferència del que passava amb la grip A, causada pel virus H1N1.”

Però què els pot passar, tant a la mare com al nadó, després del part? Fins ara, l’únic estudi que ha anat a fons sobre l’evolució de dones embarassades contagiades pel coronavirus és aquest publicat per la prestigiosa revista mèdica The Lancet, que en va seguir nou casos. L’equip investigador va comprovar que en el moment de néixer tots els nadons eren sans i que no hi havia transmissió vertical del virus entre la mare i el nadó. Els nou parts estudiats van ser amb cesària. Les anàlisis sobre la presència del coronavirus, tant en el líquid amniòtic com en la sang del cordó umbilical i la llet materna, van sortir negatives. És clar que aquest estudi es concentra en casos d’embarassades a les acaballes de la gestació, ben entrat el tercer trimestre. Perquè encara no hi ha hagut temps de poder fer una anàlisi sobre la possible transmissió del virus al fetus en casos de dones contagiades durant el primer o el segon trimestre d’embaràs.

Aquest estudi de The Lancet sí que ha detectat algun cas de nounat contagiat de coronavirus 2019 per la mare en el moment del part, o just després, havent-hi un contacte directe entre tots dos quan la mare encara tenia la malaltia. Tampoc no hi ha proves que l’alletament pugui encomanar el virus al nadó si la mare encara té la malaltia, de manera que la recomanació, com passa en tots els casos d’infeccions, és que la mare no doni el pit. Ho explicava a TV3 aquesta setmana el doctor Antoni Trilla, cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, que també es referia a aquests pocs estudis sobre la relació entre la Covid-19 i l’embaràs: “Si hi ha cap nadó que s’hagi infectat no ha estat per transmissió de la mare durant l’embaràs o perquè el nen hagi nascut directament infectat per la mare, sinó que ha estat perquè la mare li ha donat el pit i l’ha tingut al costat quan ella també estava infectada, és a dir, per un contacte proper.” I afegia: “Sobre les embarassades, les dades indiquen que les mares poden tenir la malaltia però tampoc amb una forma especialment més greu i no hi ha transmissió de la infecció de la mare al fetus.”

Font: VilaWeb | Redacció – Josep Casulleras Nualart

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -