14.3 C
Amposta

Quan s’assolirà el 70% de la població vacunada a les Terres de l’Ebre?

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Quan estarà el 70% de la població de les Terres de l’Ebre vacunada contra la Covid-19? Aquesta pregunta se la fa molta gent. El 70% és l’objectiu de les autoritats sanitàries i dels representats polítics, però per què? Segons els experts, quan aquest percentatge de la població ja estigui vacunat contra la Covid-19 la transmissió començarà a remetre.

Malgrat això, quan s’aconsegueix realment la immunitat de grup? Per què la clau és un 70%? La protecció d’aquesta gent garanteix la tornada a la “normalitat” prepandèmia? D’entrada, la “immunitat de grup” és un concepte que representa el nivell de protecció col·lectiva que seria necessari per frenar la transmissió de virus, fins i tot sense restriccions. Es basa en una premissa simple: quan un percentatge suficient de la població és immune a virus, creen un tallafoc que protegeix del virus a la resta. Segons la majoria dels models epidemiològics, s’espera arribar a aquesta immunitat de grup quan la protecció arribi entre el 60% o el 80% de la població.

L’objectiu dels governs català i espanyol és arribar a aquesta xifra a l’estiu. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, aquesta setmana ha anunciat que no descarta tenir el 70% de la població espanyola vacunada el juliol, en lloc de finals d’agost com es calculava a l’inici del pla de vacunació, però això sí, si es compleixen els terminis d’entrega pactats per la Unió Europea i les farmacèutiques.

A les Terres de l’Ebre tenim unes xifres de vacunació superiors al conjunt de Catalunya. A l’Ebre hi ha el 24,4% de la població amb una dosi, el 10,3% amb les dues i el 10,5% té la pauta completa. En canvi, al conjunt del país hi ha el 22,7% amb una dosi, el 8,4% amb les dues i el 8,8% té la pauta completa.

Per saber quan arribarem al 70% de la població vacunada, podem agafem les dades de vacunació d’una de les setmanes que s’han administrat més dosis, per exemple, la setmana del 12 al 18 d’aquest mes d’abril. Durant aquests set dies s’han posat a les Terres de l’Ebre un total de 7.658 vacunes, 6.354 primeres dosis i 1.304 segones. Tanmateix, si el ritme de vacunació segueix igual i s’administren gairebé 6.000 primeres dosis cada setmana el 70% de la població vacunada amb una dosi a les Terres de l’Ebre s’aconseguirà a finals de juliol. Malgrat això, de moment, hi ha setmanes que aquestes xifres son inferiors i si, per exemple, la mitjana caigués fins a les 3.750 primeres dosis administrades a la setmana, el 70% de la població vacunada amb una dosi s’aconseguiria a finals de setembre.

Per tant, per acabar, queda clar que si les Terres de l’Ebre i el conjunt de Catalunya volen assolir el 70% de la població immunitzada al juliol caldrà augmentar el ritme de vacunació de mica en mica com, de fet, ja es porta fent des del desembre del 2020, quan es va començar. El Departament de Salut depèn de les farmacèutiques i que aquestes compleixen amb els terminis d’entrega, a més, caldrà veure el revulsiu que poden aportar les vacunes monodosi de Janssen.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -