14.3 C
Amposta

Pujades rècord de l’IPC a finals d’any arran de l’encariment de la llum i els combustibles

Alerten que l'increment pot ser major si l'elevat preu de les matèries primeres s'acaba traslladant als consumidors

El més vist

- Advertisement -
 L’Índex de Preus de Consum (IPC) a l’Estat va camí de situar-se per sobre del 5% els pròxims mesos, xifra que suposaria la taxa més elevada del segle XXI. Així ho consideren els experts, després d’observar el fort encariment de l’electricitat i els combustibles durant els últims mesos. “Si la tendència es manté –un escenari que es considera més que probable- veuríem taxes que poden arribar a superar el 5%”, assenyala l’economista sènior de Funcas, María Jesús Fernández, en declaracions a l’ACN. Tot i que els acadèmics encara no parlen d’un episodi d’inflació –la inflació subjacent no supera l’1%-, alerten que la pujada de preus pot ser encara més accentuada si l’elevat preu de les matèries primeres s’acaba traslladant als consumidors.
Segons les dades provisionals publicades aquesta darrera setmana per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els preus al conjunt de l’Estat van incrementar-se un 4% interanual al setembre, la variació més alta dels últims tretze anys. Malgrat que Catalunya encara no disposi de les dades corresponents al novè mes de l’any, la tendència apunta cap a la mateixa direcció. Tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat, el preu dels subministraments de la llar –llum, gas i aigua- i dels carburants acumula cinc mesos consecutius registrant creixements superiors al 8%, un fet inèdit des del canvi de mil·lenni.

- Advertisement -

A banda de l’encariment d’aquests productes, cal tenir en compte els futurs efectes derivats de l’increment de preu de les matèries primeres com ara metalls, derivats del plàstic o materials per a la construcció, uns productes que l’Estat ha d’importar al no ser país productor. De moment, aquesta escalada de preus no s’ha traslladat directament al consumidor, però els experts llancen un avís. “Podria ser que, per via indirecta, aquest fenomen acabi repercutint en altres components de l’IPC”, adverteix el professor d’economia i empresa de la UOC, Josep Lladós. De fet, l’Índex de Preus de la Indústria (IPRI) a l’Estat va registrar un creixement interanual de l’11,8% a l’agost, el més alt de tot el segle XXI.

Previsions d’estabilització

Els experts consultats coincideixen a indicar que l’IPC superarà les taxes del 5% entre finals de 2021 i principis de 2022, mentre que confien que s’estabilitzarà a partir de la segona meitat de 2022. “Tot dependrà de l’increment del preu de la llum, del petroli i de les primeres matèries”, indiquen des de Funcas. En tot cas, asseguren que l’estabilitat s’aconseguirà amb taxes superiors en comparació als mesos previs a l’esclat de la crisi de la covid-19. “Si pensem que ens situarem per sota el 2%, ja ho podem oblidar”, conclou Lladós.

Font: ACN
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -