14.3 C
Amposta

Projecte per reconstruir la plaça d’Alfons XII de Tortosa: reordenar l’aparcament subterrani i treure trànsit del centre

El govern municipal presenta una proposta que integra els carrers adjacents i recupera l'ús públic de l'espai

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament de Tortosa vol remodelar de cap a peus la plaça d’Alfons XII per recuperar el seu ús públic i treure trànsit del centre de la ciutat. Aprofitant la pròxima finalització de la concessió de l’aparcament subterrani, el govern municipal ha mostrat una proposta que dibuixa una plaça a un mateix nivell amb els carrers adjacents, incorporant arbrat i zones d’ombra. Un dels aspectes centrals del projecte, però, és la reordenació de l’actual aparcament i els seus accessos, que permetria derivar els vehicles per treure trànsit rodat del centre de la ciutat. La concreció del projecte, de fet, està pendent de l’estudi de viabilitat de la concessió del nou aparcament, que inclourà les obres de remodelació de l’espai i de l’equipament.

Estrenada l’any 1890, la plaça d’Alfons XII va servir com a espai estructurador del creixement urbanístic de l’eixample tortosí més enllà de les muralles. La remodelació de l’any 1989 va portar la construcció i posada en marxa de l’aparcament soterrani de 150 places existent, sota el règim de concessió municipal. Amb diferents nivells i vegetació escassa, pavimentada amb rajoles que sovint ballen i es trenquen, la plaça actual ja no reuneix les condicions per “jugar o estar-hi tranquil”, segons ha reconegut l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

Sobre el paper, la transformació que planteja ara l’equip de govern -dissenyada pels arquitectes Ramon Valls i Pere Cabrera- pretén, precisament, recuperar l’antic caràcter més habitable i “amable” d’aquest espai, amb un únic nivell i integrant els carrers que la creuen, Berenguer IV i Argentina, que mantindran el pas del trànsit però amb prioritat per als vianants.

El terra serà un tipus d’asfalt especial de color terra al centre i s’eliminaran les barres arquitectòniques. Es regularan espais d’ombres amb làmines als laterals penjades de catenàries i s’hi plantaran arbres. També hi haurà una zona de jocs infantils oberta, una pèrgola on s’instal·laran panells solars i es ressituarà l’escultura ‘Mare i fill’ d’Innocenci Soriano Montagut.

Una de les grans novetats, però, serà la reordenació dels actuals accessos a l’aparcament. Passaran a estar situats a la banda del carrer Berenguer IV, on confluiran per facilitar l’entrada i la sortida a través del carrer Màrtirs de 1640. La canalització del trànsit per aquest vial, ha remarcat l’alcaldessa, ha de permetre reduir el volum de vehicles al centre de la ciutat i evitar que aquells que intenten accedir a l’aparcament ho facin de forma més fluïda.

De fet, el projecte està vinculat a la futura reordenació de l’avinguda Generalitat, la principal artèria de la ciutat, amb voluntat d'”apartar els vehicles” de la zona centre. La plaça, a més, és un eix viari que també comunica el centre de la ciutat amb la zona on es troba l’Hospital i els barris de la muntanya. En el futur, la voluntat és connectar el carrer Berenguer IV amb la ribera del riu Ebre: el passeig Felip Pedrell, la via verda i els nous carrils bici que es projecten a la ciutat. Roigé ha precisat que la materialització del projecte permetrà també ampliar la transformació en zona de vianants del carrer Cervantes proper.

Actual plaça d’Alfons XII de Tortosa

Una empresa assumiria obra i aparcament

Però la clau per executar finalment tot aquest projecte de reordenació i transformació rau, precisament, en la remodelació de l’aparcament subterrani. Segons ha avançat Roigé, la concessió actual venç el pròxim 2024 i, per llavors, la idea és disposar d’un estudi de viabilitat per treure a concurs les obres d’urbanització de tot l’espai, la millora de l’equipament i la seva explotació futura. És a dir, l’empresa que es vulgui fer càrrec de l’aparcament haurà d’assumir tota l’operació urbanística. “Al seu moment ja es va fer així”, ha recordat l’alcaldessa.

Segons els càlculs dels arquitectes, la part únicament referida a la remodelació superficial de la plaça té un cost estimat de 2,5 milions d’euros. “El més important era tenir això”, ha assegurat Roigé, qui ha apuntat que per a preparar l’expedient de la nova concessió era necessari tenir una primera previsió de costos. Tampoc descarta que, finalment, l’Ajuntament hagi de fer alguna aportació econòmica per contribuir a la urbanització, en funció de l’estudi de costos.

De moment, l’aparcament mantindria, en bona part, les actuals 150 places, actualitzades i dimensionades però a la normativa actual. Segons els arquitectes, l’adequació de l’espai requerirà també una important tasca d’impermeabilització dels murs i fonaments.

Imatge digital de la futura plaça d’Alfons XII de Tortosa

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -