14.3 C
Amposta

PIMEC alerta sobre l’impacte de la sequera en el sector primari i demana una planificació a llarg termini

La patronal exigeix planificar la gestió de l'aigua a llarg termini perquè amb l'actual sequera "s'ha fet tard"

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

PIMEC (Petita i Mitjana Empresa de Catalunya) ha començat a quantificar l’impacte de la sequera en el sector primari de diverses zones de Catalunya. Segons les estimacions de la patronal, les pèrdues econòmiques podrien ascendir a més de 700 MEUR només a la zona de l’Urgell, si la manca d’aigua provoca la mort dels arbres i dels cultius. A més, es calcula que les pèrdues en altres comarques com el Segrià, la Segarra i les Garrigues arriben fins als 160 MEUR, especialment relacionades amb la fruita.

PIMEC ha expressat la seva preocupació per la falta de planificació i la demora en l’adopció de mesures davant l’actual situació de sequera, després de 23 mesos sense precipitacions significatives. Segons la patronal, els desembassaments per produir energia o les pèrdues dels pantans són qüestionables en aquest context, ja que només fan empitjorar la situació. En aquest sentit, PIMEC pressiona per a una planificació a llarg termini per fer front a aquesta “crisi alimentària i social” que podria tenir repercussions irreversibles en les zones rurals.

Jordi Ciuraneta, president de PIMEC a Tarragona, ha demanat una actuació conjunta de les administracions per donar solucions a aquesta crisi de l’aigua, sense que els sectors ni els territoris es confrontin. La patronal està presentant arreu del territori el manifest ‘Economia, aigua i futur’, amb l’objectiu de generar una reflexió sobre la gestió futura de l’aigua. Ciuraneta ha admès que “avui ja hem fet tard i segurament és irreversible, a no ser que plogui”. La presentació del manifest va tenir lloc a la biblioteca de Deltebre (Baix Ebre) el passat dimarts.

PIMEC fa una crida a “preveure, organitzar i treballar” per evitar situacions com l’actual i aprofitar aquesta crisi per generar oportunitats. La patronal considera que tant el sector primari com altres activitats econòmiques s’apropen a un punt crític i cal començar a plantejar alternatives. També reclama a les administracions que vagin més enllà de la gestió de normatives i decideixin quin projecte territorial i agroalimentari defensen, per tal de garantir un territori viu i productiu.

D’altra banda, PIMEC destaca la necessitat de corregir aspectes com les pèrdues del recurs hídric. Segons la patronal, si s’haguessin reduït les pèrdues dels pantans, que els tècnics situen en un 25%, el pantà de Sau estaria ple, mostrant la importància de gestionar adequadament aquest recurs. Així mateix, PIMEC qüestiona les decisions que han permès els desembassaments a l’Ebre per generar energia barata o el trasllat d’aigua del Segre a Mequinensa per afavorir la central nuclear d’Ascó. Des de la perspectiva de les petites i mitjanes empreses, consideren que aquestes qüestions són necessàries de debatre.

PIMEC insta a prendre mesures urgents i a fomentar un diàleg entre els diferents actors implicats per trobar solucions a llarg termini. És imprescindible actuar amb anticipació i promoure la cooperació entre el sector públic i privat per evitar una crisi alimentària i social que pugui deixar zones rurals despoblades i sense activitat econòmica.

Redacció- Ll. F

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -