14.3 C
Amposta

Paüls frena els contagis i redueix la població confinada fins al 5%

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El municipi de Paüls ha aconseguit estabilitzar i reduir els positius de Covid-19, després d’estar uns dies entre els municipis amb un índex de risc més elevat del país. De fet, ahir dimarts ja no va registrar cap cas de Covid-19. I, dissabte, diumenge i dilluns, la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre ja només en va comunicar un per dia.

“Portem una tendència molt positiva. Ahir, que feia 14 dies dels primers casos del 2021, vam aconseguir no tenir-cap. Si ens ho diuen fa 10 dies, no ens ho creiem”, assegura l’alcalde de Paüls, Enric Adell. “Hem estat quasi una setmana entre els municipis del país amb l’índex més elevat i ara, si agafem les dades dels darrers 5 dies, ja no estem ni entre els 20 amb més positius de les Terres de l’Ebre”, afegeix. L’alcalde insisteix en la crida a extremar les precaucions: “Tot i la bona tendència i l’excel·lent notícia de no tenir cap cas aquest dimarts, és probable que els pròxims dies en tornem a tenir, de gent que es troba confinada a casa, per ser contacte estret, a l’espera del resultat de la PCR. Ha estat una tònica habitual: a un domicili primer surt un positiu, es fan els tests d’antígens (coneguts popularment com a tests ràpids) a la gent de la casa i el primer cop surten negatiu, però a les 48/72 hores tenen símptomes, se’ls repeteix la prova i surten positiu”.

Només un 5% de la població confinada

Aquest dimecres Paüls ja ha recuperat la normalitat. A hores d’ara, només un 5% de la població està confinada, perquè o bé ha donat positiu o bé és un contracte estret i encara no han finalitzat els 10 dies de confinament. “La setmana passada va ser molt dura, amb quasi la meitat del poble confinat o aïllat al seu domicili. No recordo res igual. La situació era molt complicada de gestionar i l’horitzó pintava molt negre: hi havia molta gent que no podia sortir, teníem la brigada en mínims i algun establiment no podia estar obert i no volíem que a ningú li faltés de res”, recorda l’alcalde, que agraeix l’esforç dels establiments que han ajudat i tothom qui ha posat el seu granet de sorra. “Entre els negocis del municipi i un de fora, però propietat de gent de Paüls i amb la coordinació amb la resta de l’Ajuntament vam fer possible que a ningú li faltes cap aliment, medicament o producte bàsic. Vam posar també un telèfon que ha estat operatiu cada dia de la setmana”. Uns establiments que, recorda l’alcalde, han treballat, treballen i continuaran treballant amb totes les garanties sanitàries i seguint tots els protocols establerts.

Evolució

Des del 5 de gener s’han registrat 95 positius per coronavirus a Paüls. El dia amb més contagis va ser diumenge 10 de gener, amb 31, i ja quan es coneixien quasi la totalitat dels resultats del cribratge massiu al poble del divendres 8. “Analitzant les dades, la majoria dels positius es produeixen entre l’1 i el 5 de gener, tot i que molt probablement quan el virus es fa gran i creix exponencialment és entre el 3 i el 5 de gener a la tarda”, explica Adell. “Quan des de l’Ajuntament informem el dia 5 que tenim 3 positius al poble, automàticament la gent ja extrema les precaucions. És curiós veure com 10 dies després, dissabte 16, ja només registrem 1 positiu, tot i que el dia 6, sense ningú saber-ho, era quan el virus havia entrat a més cases. Per tant, quan més podia créixer exponencialment és quan menys transmissió va haver-hi, ja que es van extremar les precaucions (mascareta, distància de seguretat, rentat de mans, etc.)”.

L’alcalde, Enric Adell, considera que l’avanç s’està contenint ràpidament per 3 claus: les mesures adoptades i el compliment per part dels veïns, el cribratge massiu i el seguiment exhaustiu dels casos. “Aquesta setmana l’escola ha obert amb normalitat i amb el 90% de l’alumnat assistint. Els bars i restaurants segueixen tancats, no es fan tallers, tampoc missa… No són decisions fàcils, però amb el virus descontrolat, una població envellida i veïns hospitalitzats, la salut de les persones és prioritària”. “Agraïm també la rapidesa del departament de Salut de la Generalitat en organitzar el cribratge massiu. Si no, molt probablement ara estaríem parlant de quasi 200 positius”, alerta Adell.

“La gent està complint el que fa mesos sabem: mascareta, distància, rentat freqüent de mans… El que més ens preocupava era el compliment dels 10 dies de confinament. No ha estat fàcil i era un tema que ens segueix inquietant, però reduint la interacció social, la situació no se’ns ha descontrolat”, afegeix.

“Espero que tot el que hem viscut ens serveixi per veure que si fem les coses bé, excepte en casos aïllats, a Paüls el virus no tornarà. Si no, pot venir de nou i créixer ràpidament”, conclou Adell, que desitja una ràpida recuperació a la gent encara hospitalitzada. “El virus no és de riure i pel camí s’ha endut molta gent”.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -