14.3 C
Amposta

Morán considera una “aberració” parlar de transvasaments en un escenari de reducció de cabals pel canvi climàtic

El més vist

- Advertisement -
“Parlar d’un transvasament en un escenari en el qual el canvi climàtic obligarà a revisar a la baixa entre un 24 i un 40 els cabals dels rius és una “aberració”. Així s’ha pronunciat el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, que aquest dimecres ha visitat les Terres de l’Ebre per participar en actes de campanya electoral a diversos municipis. Morán ha avançat que el govern espanyol treballa en la revisió dels plans hidrològics de conca, un fet, ha apuntat, que caldria fer coincidir amb el desenvolupament d’un nou model energètic perquè el territori pugui definir un projecte “únic i concertat”. El secretari d’Estat ha fet aquestes declaracions a Tortosa on, juntament amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha mantingut una reunió de treball amb els responsables de la Cambra de Comerç de Tortosa.
Morán ha recordat que el projecte d’un possible transvasament de l’Ebre va quedar “eliminat” des de la primera meitat de la dècada dels anys 2000 i que la Comissió Europea ja va rebutjar donar suport financer a inversions com aquesta. “Des de llavors no hi ha capacitat de poder reincorporar-la i, avui, estant en un procés de revisió i d’afectació dels cabals dels rius, que es poden moure al voltant de reducció entre el 24 i el 40% de cabals, pensant això seria absolutament aberrant”, ha sentenciat. Segons ha explicat, el govern espanyol està treballant ja en la revisió dels plans de conca aprovats pel govern del PP amb la prescripció, d’acord amb la Comissió Europea i la Directiva Marc de l’Aigua, d’incorporar cabals ambientals suficients en els casos de l’Ebre i del Tajo.

- Advertisement -

En aquest context, ha animat el territori a “aconseguir un projecte únic i concertat” en un moment de discussió estratègica sobre el procés de transició energètica i el nou model de gestió hidrològica que, segons ha reiterat, es troba ja en marxa. Per a Morán, a les Terres de l’Ebre la conjunció d’aquests canvis pot aportar una “bona ració d’oportunitats”, malgrat les vulnerabilitats ja apuntades que pot suposar el canvi climàtic durant els pròxims anys, però amb voluntat de trobar alternatives energètiques viables per generar creixement econòmic i ocupació.

El secretari d’Estat de Medi Ambient ha coincidit en alguns actes el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, tots dos de campanya per les Terres de l’Ebre durant aquest dimecres. Al matí, tots dos han mantingut una reunió de treball a la Cambra de Comerç de Tortosa, durant la qual el dirigent socialista català s’ha compromès, en el cas que el PSOE continuï governant a l’Estat, a celebrar abans d’un any una jornada per fer seguiment dels projectes que depenen del govern espanyol. Iceta, a més, ha pres nota de les reclamacions dels empresaris en matèria d’energia, aigua i infraestructures i ha fet palesa la preocupació pel fenomen del despoblament que afecta les Terres de l’Ebre i el Pirineu, principalment. “Això té a veure amb el fet de no aprofitar prou bé les oportunitats que ens ofereix el territori. Volem humanitzar el territori, que la gent hi visqui i pugui viure d’activitats econòmiques respectuoses amb el medi natural i que garanteixin la sostenibilitat”, ha tancat.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -