14.3 C
Amposta

Minoria irresponsable

Mentrestant destrueixen el sòl i anuncien l'augment de xifres del PIB en un planeta que té data de caducitat, l'ordre social d'avui sembla un culte de la mort a través del medi ambient provocat pel capitalisme

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El canvi climàtic que estem petin la podem atribuir a la gran acumulació dels recursos naturals per part d’una minoria que ens està conduint a l’escalfament del planeta i al desastre final. Estic parlant del capitalisme format per una alta concentració de poder, amb consumidors individuals amb un consum sense fre que estan accelerant les extraccions dels combustibles fòssils com el petroli i gas, l’impacta del capitalisme actua de manera desproporcionada sobre el clima i la població, accentuant les desigualtats en tots els ordres.

Marx deia que el capitalisme és un valor que es revalora, la riquesa ha de generar més riquesa, en la nostra societat tant els treballadors com els capitalistes estan sota el paraigua del mercat i sota aquesta bandera és vendre o morir. Un informe de la companyia Carbon Discloure Project demostra que 100 empreses son responsables del 72% de les emissions de carbó des del 1988. En una societat de classes els plans d’una minoria tenen prioritat sobre la resta de la societat a la qual condemnen a una acumulació de per vida. El sistema capitalista és de poder de classe i dominació que el fan tòxic pel medi ambient.

El llibre del suec Andreas Malm fa una exploració del paper que va jugar la màquina de vapor durant la Revolució Industrial dient i argumentant que la lògica del capital va ser crucial pel naixement de les tecnologies que han contribuït de manera eficaç al canvi climàtic per aquest motiu la tesi més creïble i racional és que el capitalisme com a sistema i no la humanitat és el responsable del canvi climàtic. L’historiador i sociòleg mediambiental Jason More ens diu que no estem en l’antropoce sinó en el capitaloce i assenyala que la major part de les emissions vénen de la producció on la majoria de la població no té cap mena de control, així és com funcionen la gran majoria de les economies.

Segons More el capitalisme significa poder de classe i una recerca sense límits de beneficis, m’entres que el socialisme significa poder democràtic i una producció segons les necessitats de cada moment, aquesta hauria de ser les dues qüestions a solucionar per la lluita contra el canvi climàtic. S’hauria de poder aconseguir el control col·lectiu de tots els mitjans de producció per garantir que el que produïm avui sigui el que és millor per la societat i el planeta en el seu conjunt i no el més rendible. Podríem treballar per viure i no viure per treballar, tenir el control democràtic dels nostres recursos, s’augmentaria el nivell de vida de la majoria de la ciutadania a través de la distribució de la riquesa i sobretot més temps lliure.

De ben segur l’Antropoce podria ser una solució, la idea de conduir de manera col·lectiva un projecte en comú per millorar les condicions de vida de tots els ciutadans, la idea i d’una planificació per anul·lar el mercat i el poder capitalista una exigència que ara com ara s’hauria de tenir en compte com un escenari alternatiu per salva el planeta.

Joan Cunill, enginyer mediambiental

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -