14.3 C
Amposta

Més PCR que mai al juliol a les Terres de l’Ebre amb un pic de 574 proves el 18 de juliol

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament de Salut publica cada dia informes sobre l’evolució de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya i a totes les regions sanitàries. Aquests informes contenen principalment indicadors de la situació i l’evolució temporal de la Covid-19, com ara l’evolució del número de casos, de la taxa de reproducció efectiva (Rt), de la incidència a 7 dies, del número de tests i percentatge de positius i mapes d’incidència, entre altres.

Les figures 1 i 2 mostren el nombre de casos diaris de positius de Covid-19 a la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre (per a tota la població i per a la població resident a residències respectivament), distribuïts segons la data en què s’ha detectat el cas. Es consideren positius aquells casos en què s’ha realitzat prova PCR amb resultat positiu o probable. No s’inclouen en aquesta definició els casos a qui encara no s’ha fet prova. Tampoc s’inclou els casos que han donat positiu d’un test ELISA o d’un test ràpid, ja que poden referir-se a persones que van tenir la malaltia en el passat i que en el moment del test ja no la pateixen. Les dades dels darrers dies són provisionals, perquè poden patir modificacions a conseqüència de retards en el registre. Per aquest motiu és recomanable no extreure conclusions més enllà del 2 d’agost.

La taxa reproductiva efectiva (Rt) ens indica quantes persones de mitjana contagia cada persona infectada per coronavirus. Una Rt=1, o propera, implica que el nombre de nous casos positius es manté constant. Una Rt1 implica que el nombre de nous casos creix. Hi ha diferents mètodes per obtenir la Rt. Al llarg de l’evolució de la pandèmia s’han anat realitzant dos càlculs. El càlcul que s’ha publicat des de l’inici és el de la Rt estable, ja que és un càlcul que és consistent en cas de fluctuacions. Tanmateix, pels diagrames de risc s’ha utilitzat un càlcul més sensible, per tal de detectar tan aviat com es pugui canvis de tendència desfavorables.

Els diagrames de risc son molt útils per valorar el risc de creixement d’una epidèmia: L’eix de les X mostra la incidència acumulada a 14 dies per 100.000 habitants, que correspon, per a cada dia, al nombre de nous casos acumulats d’aquell dia més els 13 dies previs. Conèixer quantes persones han estat positiu en els darrers 14 dies és rellevant perquè estima quantes persones hi ha amb capacitat de contagiar la malaltia en un moment determinat (casos actius). L’eix de les Y mostra la taxa reproductiva efectiva mitjana dels darrers 7 dies. Cada cercle del gràfic correspon a un dia, que s’ordenen de forma consecutiva. El cercle blau correspon a la situació del darrer dia amb dades fiables (02/08/2020). Al principi de l’epidèmia la Rt es troba a nivells alts, però l’efecte de les mesures de seguiment i control, així com el confinament, fan que la Rt disminueixi progressivament. No és fins que la Rt disminueix per sota d’1 que la incidència comença a reduir-se.

L’evolució és favorable quan la Rt es troba per sota d’1 i la incidència està retrocedint. Quan la incidència assoleix nivells baixos pot ser que la Rt pateixi fluctuacions, derivades de la major variabilitat que s’observa sempre que hi ha pocs casos d’un fenomen. En aquest moment, es recomana donar més importància a la incidència que a la Rt i interpretar els diagrames de risc conjuntament amb l’evolució del nombre de casos diaris (figura 1). En resum, els diagrames de risc sintetitzen bé el risc de rebrot, ja que indiquen per a cada moment del temps el nombre de casos actius (casos amb capacitat de contagiar) i quantes persones s’espera que contagiï de mitjana cada cas.

Les figures 5 i 6 mostren el nombre de tests diaris realitzats a la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre a casos sospitosos de covid (figura 5), i el percentatge d’aquests tests amb resultat positiu (figura 6). Com es pot comprovar, des de principis de juliol han augmentat molt les PCR realitzades al territori i el pic de proves va tenir lloc el 18 de juliol amb 574. En tot el mes de juliol s’han realitzat 6.228 proves, i de l’1 d’agost al 3 d’agost 339 PCR.

Cal tenir en compte que no es tenen en compte les proves posteriors realitzades a pacients que ja han estat confirmats com a covid. El seguiment del nombre de testos diaris i del percentatge de positius detectats son rellevants perquè donen informació de quin és l’esforç diagnòstic que s’està realitzant per a detectar nous casos.

Les properes figures mostren informació territorial. Per a cada figura s’ha escollit el nivell territorial considerat més adequat per reflectir millor la variabilitat entre territoris i el risc associat a rebrots. La figura 11 mostra quina és la situació de la incidència acumulada dels darrers 7 dies per Àrees Bàsiques de Salut (ABS) corresponent al darrer dia amb dades fiables (02/08/2020). Les ABS en verd tenen una incidència inferior a 30 casos positius per cada 100.000 habitants. El color tendeix a groc a partir dels 30 casos positius per cada 100.000 habitants, i a vermell a mesura que s’acosta a 100 casos positius per cada 100.000 habitants. Quan el valor de la incidència supera els 100 casos positius per cada 100.000 habitants el color tendeix al violeta.

A continuació podeu veure la taula amb el nombre de casos dels darrers 7 dies i comparació amb la setmana anterior de les Àrees Bàsiques de Salut de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre.

Les figures 16 i 17 mostren el nombre de morts per data, per a persones amb PCR positiva o probable. La figura 14 fa referència a població resident a residències.

Redacció – LL. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -