14.3 C
Amposta

Medi ambient i salut, el tema de les 36 Jornades Mèdiques i de la Salut Terres de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El 20 i 21 de febrer se celebren al Campus universitari de la URV a Tortosa les 36es Jornades Mèdiques i de la Salut de les Terres de l’Ebre organitzades per l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de les Terres de l’Ebre.

Durant dos dies professionals sanitaris i especialistes en salut pública debatiran sobre els efectes nocius per la salut de la contaminació ambiental. Aquest és un tema que en els darrers anys ha captat l’atenció de la comunitat científica. Nombroses investigacions alerten sobre l’elevada quantitat de productes químics que ingerim, respirem o apliquem sobre la nostra pell. Es tracta d’una exposició perllongada, mantinguda i inadvertida.

La major part de la població consumim carn de granges on es fa un ús indiscriminat d’antibiòtics i comprem fruita i vegetals que son tractats amb pesticides just abans de la seva comercialització. La majoria dels aliments s’empaqueten amb plàstics que contenen ftalats i fenols i és freqüent que els productes d’higiene personal continguin parabens. Ens vestim amb roba on trobem retardants de les flames com els bromats i ambientem les nostres cases amb olis rics en benzè.

La demanda d’aquests productes químics no ha parat de créixer. Al 1930 la seva producció era aproximadament d’un milió de tones anuals, avui en dia, la producció supera els 440 milions de tones anuals. Són més de 100.000 substàncies químiques de les quals menys d’un 10%  tenen estudis sobre seguretat humana. Substàncies que un cop abocades al medi ambient tenen un efecte devastador sobre l’ecosistema. 

Segons informe “Ríos hormonados” de l’entitat Ecologistes en acció, l’Ebre és el segon riu més contaminat d’Espanya i la presència de disruptors endocrins (productes químics amb efectes hormonals) és altament perjudicial per a la salut humana.

Davant aquest escenari l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de les Terres de l’Ebre ha cregut oportú dedicar les 36 Jornades Mèdiques i de la la Salut a debatre amb profunditat la relació entre medi ambient i salut.

Entre diverses ponències destaquen les que impartiran el Dr Juan Antonio Ortega García, coordinador del Comitè de Salut Mediambiental de l’Associació Espanyola de Pediatria i la Dra Gascon Merlos, investigadora de l’Institut de Salut Global de Barcelona. El Dr. Ortega abordarà els reptes sanitaris que planteja la degradació del medi ambient i la Dra Gascon presentarà el resultat de vàries investigacions que analitzen l’impacte sobre la salut dels contaminants del riu Ebre

Les Jornades estan dirigides als professionals sanitaris però qualsevol persona interessada amb el tema pot assistir, la inscripció és gratuïta i cal formalitzar-la a traves de la web www.academiaebre.cat.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -