14.3 C
Amposta

Maria Serres i Margalef, precursora dels valors feministes a la Ribera d’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Demà 9 de juny els arxius catalans celebren el Dia Internacional dels Arxius. Aquest esdeveniment se celebra a tot el món i aquest 2021 s’han programat diverses accions entre el 7 i el 13 de juny. Tot i la millora de la pandèmia, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) ha optat per no programar encara cap activitat presencial, però sí que ha volgut sumar-se a les diverses iniciatives en format digital, impulsades per la Xarxa d’Arxius Comarcals (XAC), com per exemple l’exposició Arxius amb nom de dones, a la qual ha cedit diverses instantànies. Des del centre també s’ha elaborat un treball sobre Maria Serres i Margalef (La Serra d’Almos 1901-1963), una de les pioneres del moviment feminista al territori, que formarà part d’un monogràfic sobre fons de dones als arxius catalans.

Maria Serres i Margalef, tal i com van escriure Joan Miró, Encarna Codina i Rosa Benaiges a l’article “Maria Serres Margalef, una dona lliure”, aparegut Miscel·lània del CERE número 30, va ser una dona avançada al seu temps.

Va néixer l’any 1901 a la Serra d’Almos (Tivissa) i, ja des de ben petita, va sentir una forta vocació literària. No obstant això, tant el context social i familiar en què es va criar, com els cenacles literaris en què es va moure (ocupats en gran mesura per homes), no van ajudar a que l’escriptora pogués desenvolupar la seva vocació amb plenitud.

El gruix de la seua producció literària de joventut va aparèixer a publicacions periòdiques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, especialment El Llamp de Gandesa, La Riuada i Tivissa. Durant aquest període Maria Serres va demostrar una gran vitalitat i energia en els seus escrits, tant poètics com articles d’opinió, circumstància que la van fer xocar frontalment amb algun dels lletraferits del territori, com per exemple el poeta de Falset Salvador Estrem i Fa, home profundament conservador, amb qui Maria Serres va mantenir enceses polèmiques.

Al voltant de l’any 1929 es va casar amb Alberto Lafuente, originari d’una petita població d’Osca (Bolea). Aquest fet va orifinar un llarg periple de l’escriptora per diverses poblacions espanyoles, com ara la pròpia Bolea, Osca o, entre d’altres, Madrid. La relativa estabilitat en la vida de l’escriptora es va facturar amb l’arribada de la Guerra Civil Espanyola –i sobretot amb la posterior repressió-, que va impactar de forma directa en els seus familiars més estimats. Primerament, la va patir el seu home, que va ser afusellat pels nacionals i, tot seguit, el seu germà, que va córrer la mateixa sort. Aquest fet va transtocar profundament la vida de Maria Serres fins que va morir l’any 1963, víctima d’una malaltia i en unes condicions força precàries.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -