14.3 C
Amposta

L’urbanisme, eina de present i futur

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aproximadament cada cinc setmanes es reuneix la Comissió Territorial d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre per posar a consideració els expedients que requereixen el seu informe previ o la seva aprovació inicial, provisional o definitiva d’acord amb la legislació urbanística. Lluny del que es pugui pensar, cada expedient es tracta amb minuciositat pels tècnics que el revisen, des d’abans i tot, que sigui presentat, estudiat, tramitat i posat a consideració de la Comissió.

D’aquesta tasca se n’encarrega el Servei Territorial d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre, una unitat petita, si tenim en compte el nombre de persones que hi presten servei, però molt gran si tenim en compte la important tasca que desenvolupen. Des del moment que qualsevol persona, particular, empresa, o entitat pública o privada, posa sobre la taula un projecte, l’acompanyen, l’assessoren i miren de ser una eina facilitadora per tal que el projecte esdevingui realitat. L’urbanisme és una funció pública que abasta l’ordenació, la transformació, la conservació i el control de l’ús del sòl, del subsol i del vol, llur urbanització i llur edificació, i la regulació de l’ús, de la conservació i de la rehabilitació de les obres, els edificis i les instal·lacions.

Abasta des de la definició de polítiques de sòl i habitatge, passant per l’aprovació del planejament urbanístic general d’un municipi i les seves modificacions, l’aprovació d’un pla especial o d’un projecte d’actuació específica, fins a l’aprovació de grans instruments de planificació com puguin ser els plans territorials o els plans directors. Quina és la seva utilitat? Ordenar, endreçar, m’atreviria a dir, el nostre entorn, tant l’urbà com el no urbà. Tots aquests termes de caràcter molt específic i que semblen molt enrevessats es tornen simples a les mans dels professionals que hi treballen, i sí, ho reconec, quan es parla d’urbanisme el concepte que molts tenen al cap es tradueix en tramitacions llargues i feixugues, documents extensos, i complexitat. I no us diré que no, cada cop hi estem més familiaritzats, però també us diré que s’està fent un esforç per simplificar la tramitació i millorar els terminis, adaptar i flexibilitzar la planificació al context temporal i per reconèixer la diversitat territorial, com heu pogut veure en les mesures d’acompanyament a la Llei de Pressupostos de 2022.

Afegiré només que darrere cada expedient hi ha moltes hores de treball a consciència, no només valorant l’aspecte normatiu, sinó valorant quina repercussió o benefici social, local, mediambiental, industrial, estructural o de qualsevol altra mena pot tenir aquella actuació.

Si hi ha alguna cosa que caracteritza a aquest Servei és la discreció, la seriositat, la professionalitat, l’acompanyament i el saber fer. Integra i combina perfectament el coneixement profund de la normativa, amb com aplicar-la a la situació canviant i específica de casa nostra. No és un compartiment estanc, és obert i aglutinador.

L’urbanisme ens serveix per planificar, per ordenar, per millorar estructures, per determinar sectors, en definitiva per definir què volem i cap a on anem. És l’eina que ajuda a promotors públics i privats a fer realitat els seus projectes. Des del Servei Territorial mirem d’acompanyar-los en la concreció, verificant que els ajustos són oportuns, que la proposta de millora efectivament ho és, que la reserva de sòl industrial és ajustada per fer atractiu el municipi per la implantació d’empreses de petita, mitjana o gran capacitat de generació d’ocupació, que una determinada zona verda és imprescindible, que la modificació o requalificació d’un determinat sector milloraria la mobilitat, que el soterrament d’una línia elèctrica millora l’entorn i facilita altres actuacions, que aprovar el planejament urbanístic municipal permet determinar el seu model d’implantació urbana sostenible, digital, amb perspectiva de gènere, respectuós amb el patrimoni i el paisatge, i en conseqüència promou el creixement social i econòmic del municipi.

Acompanyar i fer possible el canvi a millor, la proposta del personal del Servei Territorial d’Urbanisme, dels Serveis Territorials de la Vicepresidència Polítiques Digitals i Territori a les Terres de l’Ebre.

Lídia Pino, directora els Serveis Territorials de la Vicepresidència Polítiques Digitals i Territori a les Terres de l’Ebre

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -