14.3 C
Amposta

Llista d’espera per a intervencions quirúrgiques a les Terres de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Servei Català de la Salut (CatSalut) té establerta una relació d’intervencions quirúrgiques que tenen un termini màxim d’accés (llista d’espera) garantit. És el cas de procediments oncològics (termini inferior a 45-60 dies); de procediments de cirurgia cardíaca (inferior a 90 dies); i de cataractes, pròtesi de maluc i pròtesi de genoll (inferior a 180 dies). La resta d’intervencions quirúrgiques tenen terminis màxims de referència (no garantits) de 90, 180 o 360 dies d’acord amb la seva prioritat preferent, mitjana o baixa. Així és com cada centre sanitari lliura a cada pacient un document (accessible personalment de manera telemàtica) amb la data d’inclusió a la llista d’espera de la intervenció quirúrgica indicada i la seva prioritat, que es notifica al CatSalut. Aquest l’incorpora als seus registres, proporciona informació pública mensual de la llista d’espera de cada tipus d’intervenció quirúrgica per a cada centre sanitari i Regió Sanitària, fa el corresponent seguiment sobre la seva efectivitat i estableix, quan cal, les mesures correctores.

El present article té el propòsit de compartir de manera actualitzada algunes dades sobre la situació de les intervencions quirúrgiques de cataractes, pròtesi de maluc i pròtesi de genoll (amb termini d’accés garantit inferior a 180 dies) per valorar el possible impacte de la situació creada per la pandèmia de la Covid-19 des de març de 2020 en aquestes llistes d’espera i en la disminució del nombre anual d’intervencions realitzades, i per repensar possibles maneres més efectives d’atendre les necessitats dels actuals i dels possibles pacients de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre (RSTE) amb criteris d’accessibilitat, equitat i qualitat.

Totes les dades aquí detallades han estat publicades per CatSalut. Es refereixen a tot l’any 2020 i es comparen amb les de tot l’any 2019. Estan referides al conjunt dels 4 hospitals públics de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre (Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, Hospital Comarcal de Móra, Hospital Comarcal d’Amposta i Clínica Terres de l’Ebre de Tortosa) i es comparen, per tenir altres dades de referència, amb les del conjunt d’hospitals de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona (RSCT) i amb les del conjunt d’hospitals de Catalunya que presten serveis quirúrgics als ciutadans assegurats i beneficiaris de CatSalut.

Cataractes: a 31/12/2020 la RSTE hi havia 892 pacients en llista d’espera (56% dones i 44% homes). Son 90 pacients més que a 31/12/2019 (11% d’increment) amb una disminució d’activitat interanual de 626 intervencions (27% menys de les 2.290 intervencions de 2019). A la RSCT la llista d’espera va disminuir un 15% i l’activitat un 36%. A Catalunya la llista d’espera va disminuir un 27% i l’activitat un 19%.
Pròtesi de maluc: a 31/12/2020 la RSTE hi havia 101 pacients en llista d’espera (51% dones i 49% homes). Son 35 pacients més que a 31/12/2019 (53% d’increment) amb un increment d’activitat interanual de 6 intervencions (3% més de les 183 intervencions de 2019). A la RSCT la llista d’espera va disminuir un 39% i l’activitat un 38%. A Catalunya la llista d’espera va disminuir un 8% i l’activitat un 20%.

Pròtesi de genoll: a 31/12/2020 la RSTE hi havia 246 pacients en llista d’espera (66% dones i 34% homes). Son 78 pacients més que a 31/12/2019 (46% d’increment) amb una disminució d’activitat interanual de 251 intervencions (59% menys de les 422 intervencions de 2019). A la RSCT la llista d’espera va pujar un 9% i l’activitat va disminuir un 37%. A Catalunya la llista d’espera va disminuir un 11% i l’activitat un 38%.

Cataractes, pròtesi de maluc i pròtesi de genoll: a 31/12/2020 la RSTE hi havia 1.239 pacients en llista d’espera (57% dones i 43% homes) d’algun d’aquests tres tipus d’intervenció quirúrgica. Son 203 pacients més que a 31/12/2019 (20% d’increment) amb una disminució d’activitat interanual de 871 intervencions (30% menys de les 2.895 intervencions de 2019). A la RSCT la llista d’espera va disminuir un 7% i l’activitat un 36%. A Catalunya la llista d’espera va disminuir un 21% i l’activitat un 22%.

Durant les primeres setmanes de 2021 la pandèmia de la Covid-19 continua trasbalsant el conjunt de l’activitat assistencial dels centres sanitaris públics, dedicats preferentment als pacients afectats per aquesta, fet que condiciona que els circuits d’atenció per a consultes d’atenció primària, atenció especialitzada, proves diagnòstiques i terapèutiques, intervencions quirúrgiques i ingressos hospitalaris cerquin les respostes més adients per oferir la millor accessibilitat i continuïtat assistencial en cada centre i territori a cadascun dels seus pacients. Això explica en bona part les diferències territorials: la disminució a 2020 de l’activitat quirúrgica garantida (22% a Catalunya; 30% a la RSTE) i la no garantida (20% a Catalunya; 25% a la RSTE) i els diferents impactes en les llistes d’espera quirúrgiques que disminueixen a Catalunya (21% la garantida i 20% la no garantida) mentre a la RSTE disminueix un 6% la no garantida i en contrast s’incrementa un 20% la garantida. Comptar en cada moment amb la disponibilitat i la flexibilitat del conjunt dels recursos sanitaris del territori i aprendre de la gestió dels que de manera més efectiva i millor han pres decisions centrades en les necessitats de la població i el reconeixement dels seus professionals sanitaris pot ser prudent i encertat.

Les dones que tenen més de 64 anys representen a les Terres de l’Ebre el 55% de les persones d’aquestes edats. Les dones en llista d’espera de les intervencions quirúrgiques garantides son el 57% dels que esperen. És un fet l’estreta relació entre l’edat i estar afectat, bé per cataractes, amb pèrdua de la visió, bé per la necessitat de precisar l’implant d’una pròtesi de maluc o de genoll, amb pèrdua de la mobilitat. Disminuir les llistes d’espera significa millorar la qualitat de vida personal, familiar i social de moltes persones. Sobretot per moltes dones, i pels que son cuidats per elles.

Enric Nin Julve, Metge Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -