14.3 C
Amposta

Litterarum i Josep Maria Pros, premis Sirga d’Or 2020

Aquests premis biennals estan impulsats, des del 1992, pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha atorgat aquest dijous, al Teatre Municipal La Llanterna de Móra d’Ebre, els premis Sirga d’Or 2020, un reconeixement biennal a tasques en favor de la comarca. En la categoria d’entitat ha estat guardonada la fira Litterarum de Móra d’Ebre i, en l’apartat de persones, l’activista cultural i vinebrà Josep Maria Pros. Tots dos han rebut el premi que estava format per la silueta de la Ribera d’Ebre amb un nus mariner que simbolitza la corda que estiraven els sirgadors.

La fira professional Litterarum ha aconseguit el premi perquè ha estat cabdal en la promoció d’obres escèniques basades en textos escrits en llengua catalana. Aquest certamen únic, té com a àmbit el domini lingüístic de la llengua catalana i des del 2007 ha fet créixer considerablement les creacions escèniques inspirades en la literatura, ha apropat autors de les lletres catalanes de totes les èpoques al públic general i ha posat en contacte centenars d’artistes i professionals del sector.

Premis Sirga d’Or 2020. Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona, i Montse Pineda, Albert Pujol i Gemma Sastre de Litterarum

Josep Maria Pros, titulat en magisteri i carnisser, ha estat reconegut per la seua trajectòria polifacètica que l’han convertit en un dels referents del món cultural ebrenc. Gràcies a la seua iniciativa s’han pogut recuperar elements del patrimoni com el jaciment arqueològic iber de Sant Miquel, el palau renaixentista Ca Don Joan o un gran nombre d’objectes i estris antics, des de la prehistòria fins als nostres dies. Aquest vinebrà nascut el 1949, també ha estudiat i recuperat un ampli recull de coples i corrandes populars Vinebre i de la Ribera d’Ebre, així com topònims de Vinebre.

Premis Sirga d’Or 2020. Albert Salvadó, delegat del Govern, i Josep Maria Pros, premiat categoria persona

En la categoria d’entitat també eren finalistes l’Institut Ramon Muntaner que té per objectiu promoure els projectes d’investigació cultural dels centres i instituts d’estudis de parla catalana, i l’associació comarcal Lo Fardell Patxetí, que treballa per recuperar i promoure el ball de la jota a tots els pobles de la Ribera d’Ebre. En la categoria persona, estaven seleccionats Fernando Caminals professor que, durant els darrers 36 anys, ha estat al capdavant de l’escola de Música i Dansa de Móra d’Ebre; i Marc Castellnou i Rut Domènech, grans experts internacionals en la gestió sostenible d’incendis forestals.

Redacció – I. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -