14.3 C
Amposta

L’interminable endemà de la Covid-19 a Terres de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Abril de 2020. Un més després del primer confinament del nostre país per la pandèmia de la Covid-19, Imagina Ràdio i el Setmanari L’EBRE publiquen 5 articles de “Pensant en l’endemà de la Covid-19” considerant les repercussions generals de la pandèmia, l’impacte en el sector sanitari i social, la importància dels professionals de la salut, la participació dels ciutadans i la futura reorganització dels serveis sanitaris de la Regió Sanitària amb la constitució de la nova entitat Salut Terres de l’Ebre. Els articles contenien moltes dades i elements de la situació d’aquells moments i va constituir un mapa resum de la situació, integrant informació pública, coneixements dels recursos del territori i propostes a considerar per a l’endemà de la crítica situació sanitària, econòmica i social. Tot i ser textos i dades d’interès per a molts dels treballadors, referents i estudiosos del sector sanitari i social de les Terres de l’Ebre rellegir-los avui permet entendre millor el que ha esdevingut des de llavors fins ara.

Lluny de la controvèrsia sobre què convenia fer amb les diferents problemàtiques de les successives onades de la pandèmia, vam publicar, després de les eleccions catalanes de febrer de 2021, informació detallada i comprensible sobre els evidents i progressius endarreriments en els compromisos del CatSalut i dels centres concertats en quant a les llistes d’espera d’intervencions quirúrgiques amb terminis garantits i de referència, d’accessibilitat a les primeres visites de la majoria d’especialitats mèdiques i quirúrgiques, i de les corresponents proves diagnòstiques i terapèutiques, mentre el sector privat d’assegurances sanitàries multiplicava el nombre d’assegurats, beneficiaris i beneficis. Així vam publicar 3 nous articles amb la situació i evolució actualitzada dels registres de llistes d’espera. La informació era prou significativa perquè les diferents administracions, entitats i representants públics del sector consideressin, si era el cas, les seves respectives responsabilitats en el que feia cadascú, i en conjunt, i tant o més en el que es deixava de fer.

A octubre de 2021, amb tots els canvis postelectorals i l’obligada atenció del sector centrada en les següents onades i repercussions de la pandèmia, vam publicar el darrer article que actualitzava tots els anteriors a les Terres de l’Ebre. La relectura d’aquest article “Apunts sobre salut a les Terres de l’Ebre. Tardor de 2021”, disponible a l’arxiu d’opinió d’Imaginaràdio: https://www.imaginaradio.cat/apunts-sobre-salut-a-les-terres-de-lebre-tardor-de-2021/ permet fer de pont amb els moments actuals on sembla que només existeixen els problemes directament relacionats amb la canviant evolució de la pandèmia i les crides a sumar esforços de professionals i de ciutadans per fer el millor i el més indispensable per assegurar el no desbordament de les institucions públiques sanitàries per les noves onades o riuades que segueixen, i seguiran.

Mentre tant cada cop hi ha més professionals sanitaris i socials que demanen poder atendre bé, al lloc adient, i a temps, i més ciutadans que demanen ser atesos de manera accessible, personalitzada, correctament i amb continuïtat de moltes de les patologies quotidianes i importants, en els serveis dels professionals d’atenció primària, comunitària i especialitzada de primer nivell. Tenen el convenciment de que recuperar aquest nivell d’atenció ha de ser compatible amb la tasca que realitzen els recursos específics dedicats a la pandèmia i també amb altres accions responsables que solucionin a curt i a mig termini situacions millorables de cada entitat i del territori centrades en la salut pública de totes les persones.

Valoro molt el no deixar en el desèrtic camp de les accions callades, quotidianes, imprescindibles i poques vegades visibles o valorades de tants i tants professionals, més persones ferides i més efectes indesitjables diferits per no ser atesos o no tenir prou veu, recursos o capacitats per demanar que es fessin, oportunament i millor, moltes coses necessàries en la realitat de cada lloc i de cada persona que com tots sabem sempre tenen noms i cognoms propis.

Enric Nin Julve, Metge Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -