14.3 C
Amposta

L’Hospital de Tortosa introdueix amb èxit la tècnica del pulmó artifical

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (HVCT) ha fet amb èxit la primera oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO) en un pacient. La tècnica, complexa i no exempta de complicacions, substitueix la funció dels pulmons en els malalts que presenten una afectació respiratòria d’extrema gravetat. A principis de febrer, es va activar l’operatiu per a un pacient de 30 anys que no responia al tractament invasiu convencional. El Servei de Medicina Intensiva de l’HVCT va demanar l’aplicació de l’ECMO a l’Hospital Vall d’Hebron, un grup d’especialistes es va desplaçar de Barcelona a Tortosa amb l’equipament necessari i entre els professionals dels dos hospitals van substituir el respirador artificial del pacient, que li era insuficient, per l’ECMO venovenosa.

En la segona fase de l’operatiu es va estabilitzar el pacient i se’l va traslladar a la Vall d’Hebron, malgrat la complexitat, perquè necessitava el manteniment de l’oxigenació extracorpòria. El Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) i l’equip mèdic de Vall d’Hebron van fer l’acompanyament fins al centre barceloní.

L’ECMO és una tècnica complexa que dona suport respiratori als malalts que presenten una afectació pulmonar d’extrema gravetat i permet assegurar durant dies o setmanes l’oxigenació de la sang. Consisteix a introduir una cànula dins d’una vena central i una altra cànula en una via arterial o venosa central per establir un circuit d’entrada i sortida de la sang connectat a un aparell oxigenador.

Com es destaca des de l’HVCT, aquest cas representa un avanç important per als pacients de territoris allunyats dels grans centres hospitalaris amb alta tecnologia. És un clar exemple de com la coordinació d’actuacions entre els diferents hospitals de l’ICS, i la voluntat manifesta dels professionals que hi treballen, és una aposta decidida per l’equitat de l’atenció sanitària.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -