Durant les assemblees de treballadors de la residència de gent gran i centres de dia, el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i el de neteja de la Fundació Fussmont que es van realitzar el passat dimarts, 30 d’agost, i dijous, 1 de setembre, l’Ajuntament d’Amposta va traslladar tota la informació i va proposar increments salarials d’entre l’1,9 i el 3,2%, malgrat la prohibició de l’Estat d’incrementar els salaris en més d’un 2% als treballadors públics. En aquestes reunions es va comunicar a les persones treballadores la situació dels increments salarials permesos per la Llei de Pressupostos de l’Estat en tractar-se la Fundació Fussmont d’una entitat del sector públic depenent de l’Hospital Comarcal d’Amposta, un fet que limita el creixement dels salaris de les administracions públiques i els seus organismes, situant-lo, en alguns casos, per sota d’allò que estableix el conveni i impossibilitant la implementació dels increments corresponents.
L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, destacava que “sempre hem apostat per un servei públic i de qualitat, i sabem que això només és possible amb un entorn laboral i un nivell salarial adequat, per tant, treballarem per aconseguir que els drets dels treballadors de la Fussmont i de tota l’administració de l’Ajuntament siguin reconeguts”. Tomàs explicava que “en cap cas es tracta d’un tema econòmic o de voluntat, sinó d’incoherència de les lleis estatals que ens limiten i generen diferències entre col·lectius de treballadors en funció de si pertanyen al sector públic o privat”.
Per aquest 2022, la llei de pressupostos generals de l’Estat permetia incrementar un 2% els salaris als treballadors públics, una pujada que ja es va dur a terme. Tot i això, segons el conveni els treballadors de la residència, els salaris d’aquests professionals haurien de créixer fins al 3%, els del SAD fins al 8% i els del personal de neteja el que acabi establint la negociació col·lectiva en la qual està immersa el seu conveni, perdent, per tant, drets per l’aplicació d’aquesta llei estatal.
Amb la voluntat de superar aquests límits, des de l’equip de govern es va demanar un informe a l’àrea d’intervenció de l’Ajuntament, així com a un gabinet jurídic, per tal de poder aplicar els increments salarials que per conveni corresponen als treballadors. Alhora, van demanar als sindicats que, si la coneixien, els hi traslladessin la forma per fer-ho efectiu. En aquesta línia, segons l’informe d’intervenció de l’Ajuntament no seria possible incrementar els salaris més enllà del que marca l’Estat espanyol, però segons l’informe jurídic dels assessors de la Fussmont es podria augmentar els salaris fins a un 3,2% més en el cas de la Residència; un 1,9% en el cas del SAD i quant al personal de neteja, el que resulti un cop tancada la negociació de l’actual conveni.
Tot això fruit de l’aplicació de la disposició addicional 33 de la Llei de Pressupostos, que possibilita arribar fins als increments retributius màxims que permetien les Lleis de Pressupostos d’anys anteriors, en aquest cas un màxim d’un 7,3% en els darrers quatre anys. Així, l’Ajuntament ha comunicat a les persones treballadores que, d’acord amb aquestes limitacions, es podrien veure incrementats els seus sous segons l’informe en qüestió.
Paral·lelament, per tal d’arribar a implementar el 100% de creixement que contempla el conveni, l’Ajuntament i Fussmont s’han emplaçat a treballar durant els pròxims mesos per trobar una fórmula que permeti superar la precarietat laboral d’aquests col·lectius.
Redacció