14.3 C
Amposta

Les Terres de l’Ebre tenen més de 30 brots de Covid-19 actius i la situació no s’estabilitza

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La vacunació ha estat un element clau per diversos motius a l’hora de frenar l’evolució de la pandèmia. La dada més clara en aquest sentit es veu reflectida en les residències, on el 95,5% de la població institucionalitzada i el 84,7% de treballadors han rebut ja les dues dosis de la vacuna. Des del passat 10 de març que no es detecta cap positiu a les residències de les Terres de l’Ebre.

També és molt favorable l’estat de la vacunació entre el personal sanitari. Una de les dificultats afegides de la pandèmia ha estat el contagi i aïllament de professionals de la salut i les dificultats que se’n derivaven. Actualment un 85,5% dels professionals d’Atenció Primària i Hospitalària han rebut ja la primera dosi i un 74,5% la segona.

El següent grup de població a vacunar, seguint l’estratègia de vacunació a Catalunya, són les persones amb gran dependència i les persones majors de 80 anys. En el cas de les persones amb gran dependència ens trobem actualment que un 85,2% del cens han rebut ja la primera dosi de la vacuna. Un 89% de la població de majors de 80 anys han rebut la primera dosi de la vacuna a les Terres de l’Ebre.

Pel que fa a treballadors essencials, un 65,9% ja han rebut la primera dosi, i s’està treballant també en les franges de persones de 70 a 79 anys (29,6% ja han rebut primera dosi), de 66 a 69 anys (un 20,8% de persones vacunades de la primera dosi) i de 60 a 65 anys (44,5% de primeres dosis administrades).

En aquest moment és vital poder disposar de més vacunes per poder avançar en la immunitat de la població, sobretot a les persones de més edat. L’objectiu de Salut és vacunar i fer-ho ràpid per poder avançar en el relaxament de les mesures, que impliquen tenir la immunitat de grup com més aviat millor. Actualment el 21,8% de la població a les Terres de l’Ebre ja té administrada la primera dosi de la vacuna, mentre que un 8,1% la segona.

Situació epidemiològica de risc

Malgrat que el pla de vacunació avança i comença a mostrar resultats positius, la situació epidemiològica de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre continua sense estabilitzar-se. Actualment, segons dades d’Epidemiologia de Terres de l’Ebre, la regió compta amb més de 30 brots actius. Actualment a la totalitat de la Regió l’Índex de Rebrot es troba en 177, la velocitat de propagació en 1,26 i el percentatge de proves positives és del 5%.

Si desglossem la informació per comarques, veiem que la Terra Alta actualment pateix una situació delicada, amb un Risc de Rebrot de 1.406, una velocitat de propagació de 2,46 i més d’un 16% de positivitat en les proves que es realitzen.

Especialment complicada és la situació a Gandesa, que té actualment 6 brots actius segons dades d’Epidemiologia. El Risc de Rebrot es troba en 3.831,02, mentre que la Velocitat de Propagació és de 3,6. Un 20,08% de les proves que es realitzen a la capital de la Terra Alta són positives. A causa de diversos casos detectats que han comportat el confinament de 4 aules del centre, s’ha activat un cribratge a l’Institut de Gandesa previst per a aquest dimecres 21 d’abril.

Situació delicada també a la Ribera d’Ebre, que acumula un Risc de Rebrot de 319, amb una velocitat de propagació d’1,26 i un percentatge proves positives del 6,91%.

Pel que fa a la comarca del Montsià, el Risc de Rebrot es troba en 148, la velocitat de propagació en 1,71 i el percentatge de proves positives és del 4,56%. El Baix Ebre és la comarca de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre que presenta millors dades, amb un risc de rebrot de 82, una velocitat de propagació de 0,85 i un 2,55% en el percentatge de proves positives.

Actualment, pel que fa a pressió assistencial, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta té 12 pacients a la Unitat de Medicina Intensiva, 6 dels quals amb diagnòstic Covid, i 6 pacients més amb diagnòstic Covid a planta. L’Hospital de la Santa Creu té a planta 2 pacients amb diagnòstic Covid.

Mar Lleixà, gerent de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre, ha volgut destacar que “malgrat l’efecte positiu que mostra la vacuna sobretot pel que fa a nombre de contagis i pressió assistencial, la pandèmia segueix colpejant i les mesures segueixen essent molt necessàries per aconseguir frenar la transmissió del virus”. Lleixà ha volgut destacar que “ens trobem en una situació de calma tens que ens fa ser molt prudents per avançar en pas ferm, sempre tenint en compte l’evolució de les dades i l’impacte que pot tenir en les persones del territori”.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -