14.3 C
Amposta

Les Terres de l’Ebre superen per primer cop el milió d’usuaris en transport públic en els moviments interns

La línia exprés.cat Tortosa-Alcanar va registrar el 2019 fins a 420.000 viatgers

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha presentat avui les dades de mobilitat interna a les Terres de l’Ebre del 2019, en el marc de la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre, que s’ha reunit avui de manera telemàtica.

En aquest sentit, es va tancar l’any amb un nou rècord de viatgers interns, superant per primera vegada el milió de viatgers.

La demanda ha crescut de forma sostinguda a una mitjana del 12% i el creixement mig de la mobilitat en transport públic a la regió metropolitana ha estat d’un 3%.

L’increment total entre 2014 i 2019 ha estat d’un 75%. Un dels motius d’aquest increment és la línia exprés.cat (e3) Tortosa-Alcanar que al 2019 ha superat els 420.000 viatgers/l’any.

El corredor de Tarragona també segueix incrementant passatgers a un ritme molt elevat sobretot a partir de la implantació de la T10/120.

El corredor de Barcelona  també segueix incrementant passatgers, fruit per un costat de les millores tarifàries, i per l’altre de les millores de l’oferta. L’any 2019 es va millorar l’oferta amb Barcelona afegint 2 noves expedicions per sentit.

Amb l’inici del confinament derivat de l’estat d’alarma, es va ajustar l’oferta a valors d’entre el 10 i el 30% respecte el 2019. A partir de l’entrada en la fase 1 i successivament, es va anar recuperant el nivell d’oferta. Actualment l’oferta està entre el 80 i el 90%, en funció del corredor.

Pel que fa a la demanda, va ser gairebé inexistent en la Fase 0 del confinament i, paral·lelament a l’oferta, a partir de l’entrada en la fase 1 es va començar a recuperar. Actualment els valors es troben entre el 40 i el 60%, en funció del corredor.

Respecte els viatgers interns s’ha apreciat la baixada de demanda, sobretot el mes d’abril, que es va quedar en un 8% respecte l’any passat. El mes de juny, la demanda encara no s’ha recuperat, i està al 50% respecte 2019.

El comportament és molt similar en el cas dels desplaçaments des de les Terres de l’Ebre fins a Tarragona. La demanada es va quedar en un 1% respecte l’any passat. I les dades del juny indiquen que la demanda encara no s’ha recuperat, i està al 35% respecte l’any passat.

Finalment, en el cas dels desplaçaments des de les Terres de l’Ebre cap a Barcelona s’observa un comportament similar. La demanda al mes d’abril es va quedar en un 3% respecte l’any passat i ara per ara encara no s’ha recuperat. Es troba al 28 % respecte 2019.

Enquesta de mobilitat quotidiana a les Terres de l’Ebre

També s’ha presentat l’enquesta de mobilitat quotidiana a les Terres de l’Ebre, que era un dels compromisos de la Taula per tal de conèixer de primera mà els hàbits de mobilitat dels residents ebrencs i poder fer una bona diagnosi de les necessitats reals de mobilitat per tal d’incorporar-les al proper Pla director de mobilitat.

Amb aquest objectiu s’han realitzat 9.541 entrevistes a residents de l’Àmbit Territorial de les Terres de l’Ebre de 4 anys en amunt des del 19 de novembre de 2019 al 21 de gener de 2020. S’han recollit 28.974 desplaçaments realitzats en dia feiner i 3.178 en caps de setmana.

Del resultat de l’enquesta es desprèn la necessitat d’implementar mesures que incrementin la quota del transport públic que es situa en un 2,8% respecte al total de desplaçaments tenint en compte el conjunt de mitjans inclosos els desplaçaments a peu. L’ús del transport públic creix fins el 27,5% en els desplaçaments de les Terres de l’Ebre amb Barcelona mentre que s’utilitza en un 9,6% respecte als desplaçaments a Tarragona

L’enquesta analitza els moviments interns dins de cada municipi i també els motius dels desplaçaments tant en dia feiner com en cap de setmana.

Així mateix es fa una anàlisi de les motivacions per a la utilització dels serveis de transport públic i en aquest sentit un 33,3 dels enquestats manifesten que fan ús dels serveis de transport públic mentre que el 66,7 dels enquestats contesten que no en fan un ús habitual. Dels ciutadans que fan ús del transport públic el 50% l’utilitzen per comoditat i perquè el seu preu és més barat que el vehicle privat.

Creació d’un grup de treball tècnic

La Taula ha decidit, un cop presentada l’Enquesta, la creació d’un grup de treball tècnic amb representants dels membres de la Taula per tal que puguin analitzar amb detall els resultats de l’enquesta, revisar el treball de diagnosi que ja s’ha iniciat pels òrgans tècnics de la Direcció General de Transports i Mobilitat i poder fer el seguiment permanent dels treballs de redacció del Pla director de mobilitat.

El grup es reuniria com a mínim de forma bimensual per fer el seguiment dels treballs i elaborar un calendari.

Redacció – N. A.
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

Els quatre nous escenaris en funció de la incidència del virus a les Terres de l’Ebre

El pla de contingència de la regió sanitària de les Terres de l'Ebre es va redefinir a finals de juliol amb quatre escenaris d'actuació...

Paco Gas, alcalde de Roquetes, signa la moció ‘Els nostres estalvis’

L'alcalde de Roquetes, Paco Gas, signa per decret d'alcaldia la moció #elsnostresestalvis consensuada per l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de...

Gaudim del far de la Banya mentre el visitem virtualment

L’Arxiu del Port clou la secció a Twitter sobre els fars de la nostra costa amb el far més proper i visitat del territori: el...

Obres a la piscina municipal del Perelló

El dia 27 de juliol la piscina municipal del Perelló va obrir les seues portes, després de finalitzar unes obres a tot el recinte...

Salut no considera que la Covid-19 causés la mort de la xiqueta de Campredó

Alba Vergés, la consellera de Salut considera que "no sempre la causa és concreta i no pareix, no es por afirmar, que la causa...
- Anunci -
- Anunci -