14.3 C
Amposta

Les captures de peix blau, sota mínims: “Les tonyines s’ho mengen tot”

Els pescadors exigeixen mesures per frenar la superpoblació de túnids i que es garanteixi el futur del sector

El més vist

- Advertisement -
La pesca d’encerclament no aixeca cap i es troba immersa en una crisi de captures de peix blau. A la provincia de Tarragona cada cop són més els dies que els pescadors de la llum tornen de la mar amb les mans buides. “Cada any anem a pitjor. Estem com la covid, fotuts”, resumeix a l’ACN Agustí Rillo, president de l’associació d’armadors de l’encerclament de la demarcació. Entre 2018 i 2020 la flota ha vist caure les captures de peix blau un 64% i la facturació, un 61%. Enguany la situació no remunta i hi ha setmanes que algunes barques es queden en números vermells. Els pescadors en donen la culpa a la superpoblació de tonyines, que s’alimenten d’espècies com el seitó i la sardina. Per això, exigeixen mesures per reduir la presència d’aquesta espècie.
El desànim s’apodera dels pescadors del peix blau. A mitjan febrer les barques van tornar a feinejar després de dos mesos de veda, però l’aturada biològica no s’ha traduït, de moment, en un increment de les captures. Aquesta temporada les barques arrepleguen molta menys sardina i seitó que en les anteriors. “La cosa està molt malament, és insuportable“, afirma el president dels armadors de l’encerclament.

- Advertisement -

Les dades facilitades a l’ACN per la Confraria de Pescadors corroboren que tant els quilos de peix com la facturació van a la baixa. Així, mentre el 2018 les barques de la llum van capturar més de 2.764 tones de peix i van ingressar poc més de 5 MEUR, el 2019 van ser 2.092 tones i 3,4 MEUR. El 2020, amb l’impacte de la covid-19, l’activitat es va precipitar fins les 988 tones i els 1,96 MEUR. En resum, un 64% menys de peix i un 61% menys de negoci en dos anys.

La comparativa de l’activitat durant els mesos de febrer i març -just després de la veda- tampoc no mostra signes de millora. El 2019, durant aquest període les barques del peix blau van pescar 417.000 quilos de peix i van fer 603.000 euros de caixa, mentre que l’any passat, amb una aturada de quinze dies per la covid, en van arreplegar 97.000 quilos i van facturar 177.800 euros. Enguany la crisi persisteix i el balanç és de 118.000 quilos i 191.000 euros.

La situació en què es troben els armadors i els mariners es veu clarament amb els diners que cobren cada setmana. Una de les barques de la llum de Tarragona, per exemple, només ha superat els 3.000 euros de facturació en dues setmanes -la darrera de febrer i la primera de març-. Per contra, la resta de setmanes s’ha quedat en números vermells o ha ingressat quantitats irrisòries, com els 7,42 euros que va cobrar del 15 al 18 de març.

Font: ACN
- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -