Les Terres de l’Ebre tanquen un 2024 intens, marcat per grans moments que ben segur han commogut els 52 municipis del territori i han deixat empremta en l’actualitat informativa. Des de la redacció d’informatius d’Imagina Ràdio, hem seleccionat aquests cinc moments destacats: la revolta pagesa del febrer, la lluita dels mariners d’arrossegament per unes condicions dignes, els aiguats devastadors del novembre, l’arribada d’una nova Estrella Michelin i l’impacte dels Fons de Transició Nuclear.
Els pagesos es concentren a les carreteres per reclamar millores i revertir la crisi del sector
El diumenge 28 de gener, diverses organitzacions agràries catalanes anunciaven mobilitzacions massives per exigir preus justos, menys burocràcia i la fi de la competència deslleial amb productes de tercers països. Les protestes van seguir el model de França, amb l’objectiu de col·lapsar el país i fer visible un problema que afecta tota Europa.
A principis del mes de febrer, prop de 4.000 pagesos van protagonitzar talls a les principals vies del país, incloent l’AP-7, l’A-2 i altres carreteres estratègiques. A les Terres de l’Ebre, uns 150 tractors conduits per pagesos, ramaders i apicultors del Baix Ebre i Montsià van bloquejar l’AP-7 a l’Aldea i l’N-420 a Móra la Nova.
Aquestes mobilitzacions van culminar amb una reunió al Palau de la Generalitat, però també van ser un toc d’alerta per als sindicats agraris tradicionals. Així va néixer el col·lectiu Revolta Pagesa, que es consolidà com el Gremi de la Pagesia Catalana, un moviment assembleari que busca donar més veu a les bases. L’ampostí Joan Regolf va ser elegit president i representant de la vegueria de les Terres de l’Ebre.
Els mariners reivindiquen les restriccions europees que amenacen el sector
A principis de desembre, la Comissió Europea va proposar reduir al 80% la jornada de pesca al Mediterrani, limitant a només 28 els dies que els pescadors podrien sortir a feinejar anualment. Aquesta mesura va desencadenar protestes massives per part dels pescadors catalans, que van alertar del risc de col·lapse per al sector de l’arrossegament.
Gràcies a les reivindicacions els estats de la Unió Europea van arribar a un acord que flexibilitza les restriccions. Segons Brussel·les, els pescadors podran mantenir pràcticament els mateixos dies de treball si adopten fins a 12 mesures de compensació enfocades a millorar la sostenibilitat de l’activitat pesquera.
En paral·lel, el Govern de Catalunya ha anunciat avui, 31 de desembre, un pla d’ajuts de 3,2 milions d’euros per a les confraries de pescadors. També es crearà una oficina de suport tècnic a Brussel·les per defensar els interessos del sector davant la UE. Aquesta oficina treballarà conjuntament amb membres d’ICATMAR i la Federació Nacional Catalana de Confraries Pesqueres.
Les pluges torrencials arriben a les Terres de l’Ebre
El quart trimestre del 2024 va estar marcat per dues grans DANES que van deixar registres històrics de precipitacions. La primera va arribar la nit de la Castanyada, amb l’alerta INUNCAT activada després del pas d’una DANA pel País Valencià. A les Terres de l’Ebre, les pluges torrencials van tallar carreteres com l’N-340 a Amposta i la C-12 a Tortosa, mentre que a l’estació dels Ports es van acumular fins a 295 mm d’aigua. Per sort, només es van registrar danys materials.
A mitjans de novembre, una segona DANA va superar els 130 litres per metre quadrat a municipis com Ulldecona i Alcanar, mentre que al Mas de Barberans es van recollir 94 litres. Aquests aiguats no només van produir registres rècord, com els 123 mm registrats en un dia als Valentins, sinó que van canviar radicalment l’estat del pantà d’Ulldecona.
A l’agost, l’embassament estava pràcticament sec, amb només un 1% de la seva capacitat. Però el 7 de novembre acumulava més de 6 hectòmetres cúbics d’aigua, situant-se a més del 55% de la seva capacitat total.
El Citrus del Tancat de Cordorniu guanya una Estrella Michelin
Un dels grans moments de 2024 per a la gastronomia de les Terres de l’Ebre ha estat l’arribada d’una nova Estrella Michelin al restaurant Citrus del Tancat de Codorniu, del xef Aitor López.
En declaracions a Imagina Ràdio, López, ens explicava a la redacció d’Imagina Ràdio que aquesta estrella era un reconeixement a la feina de tota una carrera i sobretot, la feina d’un equip «que està lluitant per un projecte des del primer moment amb l’exigència que nosaltres vam marcar». «Ens sentim super reconeguts, a banda de per la guia, també per tots els companys d’ofici i de la professió». «Ara cal mantenir aquesta estrella, apuntalar-la i reforçar-la, i continuar avançant. Estem plens d’il·lusió i amb moltíssimes ganes».
A més, la guia també va guardonar l’Espai Amunt del xef faldut Vicent Guimerà amb una Estrella verda, un reconeixement que certifica la sostenibilitat en la pràctica culinària.
Injecció dels Fons de Transició Nuclear
El Fons de Transició Nuclear, creat el 2020 amb la Llei 5/2020, té com a objectiu impulsar i diversificar l’economia de les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears a Catalunya. Aquest fons, que grava amb un 50% els ingressos de les activitats nuclears, ha de servir per fer front a la pèrdua de llocs de treball i ajudar a mantenir el teixit productiu dels municipis del Baix Camp, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, la Terra Alta, el Montsià i altres situats al voltant de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs.
Amb un tancament previst per al 2030 i 2031 de les dues centrals nuclears, s’estima que la clausura suposarà la pèrdua de 3.000 llocs de treball directes a les comarques afectades. La meitat dels ingressos de l’impost nuclear han de servir per impulsar i finançar projectes que generin ocupació abans que tanquin.
El 4 de gener de 2024, el Govern va fer efectiu un primer pagament de 16.564.803,1 euros corresponents a l’exercici de 2023, repartint-se entre els 97 municipis afectats. Així mateix, el 23 de desembre es va autoritzar la concessió de més de 60 milions d’euros en subvencions directes per a 75 municipis, amb una subvenció especial de 4 milions d’euros per al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE). Aquesta subvenció es destinarà a impulsar projectes com la reserva de la biosfera de l’Ebre i l’ampliació de la xarxa d’electromobilitat amb 52 noves estacions de càrrega ràpida.
Tot i això, encara queden uns 55 milions d’euros pendents, i el Govern s’ha compromès amb els ajuntaments de les àrees nuclears a liquidar-los, entre finals d’any i principis del vinent.
Redacció L.P.