14.3 C
Amposta

L’Ebre registra 7 morts en accidents de trànsit aquest 2023

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Des de l’1 de gener fins al 31 de maig han perdut la vida 7 persones en accidents de trànsit mortals a la xarxa viària interurbana de les Terres de l’Ebre, segons les dades del Servei Català de Trànsit (SCT). En total a Catalunya han estat 61 les persones que han mort en accidents a les carreteres. Durant el mateix període de l’any passat també van morir a les Terres de l’Ebre 7 persones i el 2019 van ser 8, una més.

Per comarques, al Baix Ebre han mort, des de principi d’any fins al 31 de maig, 4 persones, igual que el 2022. Al Montsià, a la Ribera d’Ebre i a la Terra Alta han mort tres persones, una a cada comarca. Al Montsià l’any passat van morir dues persones, una més, a la Ribera d’Ebre una, igual que enguany i a la Terra Alta cap.

Dades Catalunya

Enguany a Catalunya portem 297 ferits de gravetat, un 4% menys respecte el mateix període de 2019, però un 20% més respecte l’any passat. Aquest mes de maig ha registrat 10 víctimes mortals, 5 morts menys tant respecte el 2022 com el 2019. Després de febrer, el mes de maig ha estat el segon mes amb menys víctimes mortals d’aquest any, malgrat que ens trobem en temporada de bon temps, un període amb una elevada mobilitat.

El 44% de les víctimes mortals, 27 de les 61, pertanyen als col·lectius més fràgils: motoristes, ciclistes i vianants. En el cas dels motoristes, es manté l’incrementde la sinistralitat d’aquest col·lectiu dels darrers mesos. Aquest 2023 han mort 19 motoristes, el que suposa pràcticament una tercera part del total de morts en zona interurbana (31%). De les 10 víctimes mortals de maig, 6 eren motoristes. D’aquesta manera, es manté aquest increment de la sinistralitat, que es va iniciar amb l’arribada del bon temps al març, amb 6 motoristes morts, i va continuar a l’abril, amb 5 morts més. L’any passat van perdre la vida 14 motoristes en aquest mateix període, i al 2019 en van morir 20. Per tal de combatre aquest augment de la sinistralitat, l’SCT i la Divisió de Trànsit dels Mossos d’Esquadra han establert mesures de prevenció, com els controls PREMOT,i el reforç en les tasques devigilància i control, amb les patrulles espiell.

Pel que fa a la resta de col·lectius vulnerables, fins al 31 de maig han mort també 7 vianants 1 ciclista, 2 menys que l’any passat en ambdós casos.

De les 61 víctimes mortals registrades enguany, 52 són homes i 9 dones. D’aquests 52 homes, 35 eren conductors, 8 passatgers i 5 eren vianants. En el cas de les 9 dones mortes, 3 eren conductores, 3 viatjaven de passatgeres i 2 eren vianants.

Les dades de sinistralitat d’aquests cinc mesos també mostren un percentatge elevat d’homes entre els ferits de gravetat: un 76% són homes i un 24% són dones.

L’AP-7 és la via que ha registrat més sinistres mortals (4), tot i que es manté una clara reducció de les víctimes mortals d’aquesta via respecte l’any passat, períodeen què van morir 13 persones. Aquestes xifres representen una reducció del 70% de les víctimes mortals a l’AP-7.

Sis vies més han registrat tres víctimes cadascuna: l’A-2, la C-32, l’N-340, la C-37, la C-53 i la TV-3022. En aquests dos darrers casos, es tracta d’un sinistre en què van morir tres persones: la C-53 a la Fuliola (Urgell) i la TV-3022 al Perelló (Baix Ebre).

Pel que fa al tipus de sinistre, en 35 dels 53 accidents hi havia implicat més d’un vehicle, el 66%. Els xocs frontals (15) sumen un 28% del total dels accidents mortals. Si analitzem les morts per tipus de dia de la setmana, el 52% de les víctimes mortals s’han registrat en cap de setmana. Les dues franges d’edat amb més víctimes mortals són les de 45 a 54 anys, amb 14 víctimes, i de 35 a 44 anys, amb 12 persones mortes. Ambdues sumen el 42% del total de morts en carretera.

Baixa la sinistralitat en 3 de les 4 demarcacions

Si analitzem la sinistralitat per demarcacions, a la xarxa viària de Barcelona hi ha hagut 26 víctimes mortals, dues menys que l’any passat. Les comarques amb més víctimes mortals han estat el Baix Llobregat i el Vallès Oriental, amb 5 morts cadascuna.

A la xarxa viària de Tarragona han mort fins al 31 de maig 16 persones, un 30% menys que al 2022. Les dues comarques amb més morts han estat l’Alt Camp (5) i el Baix Ebre (4).

A les carreteres gironines, aquest any han mort 8 persones, un 38% menys respecte l’any passat (amb 13 morts). La meitat dels morts en aquest demarcació, però, s’ha produït aquest mes de maig. La comarca amb més víctimes és l’Alt Empordà (5).

L’única demarcació on no disminueix el nombre de morts respecte el 2022 és Lleida, que ha registrat 11 persones mortes enguany, envers les 6 de l’any passat. No obstant, en aquest mes de maig no s’ha registrat cap accident mortal a les carreteres lleidatanes. L’Urgell és la comarca amb més morts a la carretera, amb 5 víctimes mortals.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -