14.3 C
Amposta

L’avanç de la Xylella fastidiosa demostra que les alertes llançades eren certes i són necessaris més controls

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Compromís.- El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha reclamat redoblar els esforços en els protocols establerts pel Govern central per al control de la Xylella fastidiosa, malaltia que afecta els arbres llenyosos, cosa que ja va ser alertat per la coalició el 2015 i 2016 i augmentar-ne les ajudes per als afectats. “Els primers casos detectats van començar a Balears i s’estenen hui a diferents autonomies i centenars de municipis i sembla clar que, coneixent els efectes d’aquesta malaltia, no es va actuar amb el zel necessari”, ha indicat.

L’autonomia valenciana està aplicant l’obligatòria eradicació d’exemplars afectats d’acord amb les organitzacions agràries i sectors afectats i manté un Pla d’Acció enfront de Xylella fastidiosa. Els senadors de la coalició, Carles Mulet i Jordi Navarretevan interpel·lar al Senat al secretari general d’Agricultura i Alimentació per la falta de controls i li van reclamar mesures a nivell estatal i europeu i esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per reclamar partides específiques per a la lluita contra la Xylella, campanyes de prevenció, informació i, sobretot, de millora del control a les fronteres. “Com passa amb la taronja sud-africana, ho fien tot al que diga Europa, fent desistiment del control  amb els perjudicis que determinades pràctiques poden suposar per a la nostra economia”, ha retret Mulet.

Compromís va dur a la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Senat el maig de 2017 una moció que reclamava definir les quanties i incrementar les partides pressupostades existents fins als 150 milions d’euros, incorporant partides per compensar les persones afectades en els seus cultius. La iniciativa de la coalició també reclamava incrementar les ajudes i control de sortida de tot el material vegetal. El PP en solitari va votar en contra. Compromís també va esmenar els PGE 2017 per valor de 3 milions d’euros destinats a la millora de la sanitat agrària i la competitivitat de la força amb determinades plagues i malalties vegetals com la Xylella fastidiosa, el trip del te, o l’arna gatemalteca de la creïlla, que van ser rebutjades pel PP i Ciutadans.

Segons Mulet, l’agricultura valenciana es troba en una situació molt vulnerable ja que “tot i que al País Valencià es realitzen bones pràctiques com inspeccions en origen o l’existència d’un Pla Fitosanitari en funcionament des de 2004 que controla plagues o l’existència de vectors en cítrics, veiem com no hi ha reciprocitat amb els països tercers, que segueixen sense disposar de normatives en aquest sentit o bé les incompleixen i com Europa és un colador de plagues amb la permissivitat de l’Estat, cosa que amenaça l’economia valenciana”, ha conclòs .

Recentment el Govern ha admès a Compromís en noves respostes parlamentàries que eren necessaris tractaments de fred davant plagues com la falsa cidia i que segueixen arribant enviaments d’organismes de quarantena tot i el suposat enduriment per a la importació de cítrics. La coalició aposta per governs que defensen els cítrics i la sanitat vegetal davant la Unió Europea, per això reclama canvis en la regulació de les importacions, gestió de les alertes fitosanitàries perquè impliquen mesures immediatament i l’obertura de restriccions ràpides i preventives. En l’actualitat no s’està donant una resposta unitària davant l’arribada d’exportacions de tercers països, ja que les funcions d’inspecció en fronteres corresponen als estats membres, que no tenen unificats ni sistemes ni normes d’inspecció fitosanitàries.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -