14.3 C
Amposta

La Terra Alta posa en marxa un projecte de sensibilització social per promoure la igualtat

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Maleta Lila ha començat avui el seu viatge pels centres educatius de la Terra Alta amb l’objectiu de sensibilitzar la població, especialment els infants i els joves, sobre la importància de la igualtat, la no discriminació i la lluita contra la violència. Mitjançant la lectura i el joc, la iniciativa vol obrir un espai per a la reflexió i el debat sobre qüestions emmarcades en tres temàtiques principals: els rols de gènere, la violència masclista i l’abús sexual. A més dels centres educatius, el projecte també està obert a totes les entitats i associacions dels municipis de la comarca que hi estiguin interessats ja que també inclou lectures per a adults.

Amb el lema ‘Trenquem silencis’, l’acció principal de la iniciativa consisteix en quatre maletes de color lila plenes amb diferents llibres distribuïts per temàtiques i adaptats a diferents edats que tracten els rols de gènere, la violència masclista i l’abús sexual entre altres temes que es posaran a disposició dels centres educatius i de les entitats terraltines. “La primera maleta comença avui a rodar i en sis mesos ho començarà a fer la segona. Les entitats que estiguin interessades en rebre aquest material l’hauran de sol·licitar al Consell Comarcal i podran disposar-lo durant un mes o el temps que decideixin. En finalitzar aquest període, treballaran els temes vinculats a través d’un club de lectura”, ha explicat Aida Castro, consellera de Benestar Social del Consell Comarcal de la Terra Alta durant la presentació de La Maleta Lila. Les primeres escoles que gaudiran del material de La Maleta Lila fins al final d’aquest curs 2019/2020 són La Miranda d’Arnes, la Mare de Déu de la Fontcalda de Prat de Comte, la Gessera de Caseres, la Doctor Ferran de Corbera d’Ebre i la Sant Blai de Bot, així com l’Escola Agrària de Gandesa.

Els llibres que omplen aquestes maletes s’acompanyen de material didàctic elaborat al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) amb la col·laboració dels Serveis Educatius de la Terra Alta que es pot descarregar des d’aquesta pàgina web: https://sites.google.com/xtec.cat/lamaletalila/inici. “La nostra voluntat és la de generar debat i fomentar l’esperit crític entre els alumnes”, ha detallat Raquel Urgell, tècnica dels Serveis Educatius de la Terra Alta.

A l’acte de presentació del projecte, dut a terme a la seu del Consell Comarcal, hi han assistit representants dels centres educatius de la Terra Alta, que han pogut copsar de primera mà les dinàmiques que proposa aquest material didàctic que acompanya els llibres de La Maleta Lila i que serviran per facilitar-ne el seu treball a l’aula. “Cal destacar el paper de la lectura com una eina de coeducació. Amb les imatges i les paraules podem conformar un tipus de pensament que ens ajudi a canviar alguns valors perquè siguin més igualitaris, més justos per a tothom, tant per a  homes com per a  dones. No es tracta de criminalitzar res sinó de començar a treballar perquè tots ens sentim millor en una societat lliure d’estereotips, de xenofòbia i amb atenció a la diversitat”, ha expressat Francesa Monclús, psicòloga del SIAD.

“La nostra voluntat de donar aquest material didàctic a escoles, instituts i institucions és una manera diferent de treballar la igualtat, la no discriminació i la violència de gènere. Si es pot treballar des de les escoles i des d’una perspectiva més didàctica a través del joc i de la lectura, els alumnes ho integren i la base és sòlida des del primer moment”, ha explicat Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta.

Amb el mateix objectiu, el projecte La Maleta Lila també inclou uns jocs cooperatius de taula adreçats a les escoles per educar en valors i sensibilitzar d’una manera lúdica, propera i positiva. Cada escola disposa d’un joc de cada una de les tres temàtiques escollides que el Consell Comarcal de la Terra Alta ha facilitat a les escoles d’educació infantil i primària en acabar l’acte de presentació del projecte. Els jocs escollits són ‘Las niñas de Jacaranda’ –per a infants de 4 a 8 anys–, ‘Las brujas de Farrabús’ –per a infants de 9 a 12 anys– i ‘Little Office’ –per a infants de 4 a 9 anys–.

La Maleta Lila és un projecte del Consell Comarcal de la Terra Alta a través del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i compta amb la col·laboració del Servei Educatiu Terra Alta del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. La iniciativa està finançada per l’Institut Català de les Dones, a través de la Secretaria d’Estat d’Igualtat del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Igualtat, dins el Pacte d’Estat contra la violència masclista.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -