14.3 C
Amposta

L’Arxiconfraria de la Cinta presenta dos nous llibres restaurats del seu arxiu dels segles XVIII i XIX

Dos volums de gran rellevància que com els dos anteriorment restaurats ajudaran els historiadors a poder tenir un millor retrat de la Tortosa d'aquella època i la seva diòcesi

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta ha presentat la restauració i digitalització de nous llibres del seu arxiu, i que des d’ara estaran a l’abast de tothom. Es tracta del “Libro de insaculación de Mayordomos, capilleros y otros empleados de la Cofradia de la Virgen de la Cinta” del 1790, i el “Libro de acuerdos de la Confradia” que comença el 8 de setembre de 1850. Es tracta de dos volums de gran rellevància que com els dos anteriorment restaurats ajudaran els historiadors a poder tenir un millor retrat de la Tortosa d’aquella època i la seva diòcesi.

Els restauradors han tingut en compte en les dos obres tots els detalls com són cobertes, guardes, tipus de relligat, suport, tintes i annexos. D’aquesta forma s’ha desmuntat els llibres, fent una neteja en sec, una neteja química d’aurèoles, assecatge i aplanat, i la posterior consolidació i reintegració del suport.

El primer dels llibres, el del relat de les persones que han anat passant per l’Arxiconfraria i els sistemes i canvis d’eleccions interns, mantenint una tradició de més de quatre-cents anys, està integrat per 10 quadernets amb un total de 103 pàgines. La segona obra restaurada, la de recull d’actes, està datada el 1850 i integrada per 349 pàgines repartides en tres lligams. El primer llibre s’ha acabat cosint amb fil de cànem donant una forma convexa original al llom, unint-se el bloc a les cobertes recreant el muntatge original, i elaborant els separadors dels teixits faltants amb tires de teixit de cotó, tenyit al té. A la segona obra s’ha tingut una especial cura en la separació i conservació dels annexos, s’ha relligat a pas de toro, amb fil de cotó i reforçat amb dos nervis de corda.

Durant la presentació dels dos llibres restaurats, en un acte públic realitzat a la Cambra de Comerç de Tortosa, Joaquim del Pino, arxiver de l’Arxiconfraria de la Cinta, va explicar que els dos llibres ajuden a entendre la transversalitat de l’entitat, «i a través de les actes s’escriu d’alguna manera la història de la ciutat. Són uns anys intensos, on Tortosa té una gran influència i on l’Arxiconfraria, malgrat tenir un gran poder, mai es posiciona políticament. Per exemple a finals del segle XIX en només deu anys Tortosa arriba a tenir catorze alcaldes, i l’Arxiconfraria, manté sempre un posicionament neutral sempre en benefici de treballar pel culte a la Mare de Déu de la Cinta». Els llibres ajuden a entendre, entre d’altres molts episodis, la relació de l’entitat amb la família reial espanyola, i com, per exemple, l’organització de les Festes de la Cinta passen de l’Arxiconfraria a l’ajuntament.

Bàrbara Cinta Marro, Primera Majordoma de la Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta, va recordar que s’estava davant d’una acció encetada ara fa un any, i a la que se li vol donar continuïtat, «perquè volem posar a l’abast de tots els ciutadans el patrimoni material i cultural que tenim, i poder conscienciar de la important relació que ha tingut al llarg de la seva història l’Arxiconfraria amb la ciutat de Tortosa». La restauració s’ha realitzat amb el suport de la Diputació de Tarragona.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -