14.3 C
Amposta

L’aprovació del ROM ordena les intervencions al ple d’Amposta i n’elimina la limitació temporal

El ple de l'Ajuntament d'Amposta porta a aprovació l’aprovació definitiva de la modificació del ROM, on s’han acceptat un 75% de les al·legacions de l’oposició

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El ple del mes de juny, que es va celebrar de forma telemàtica dilluns 29 de juny, va aprovar definitivament (amb els vots a favor d’ERC, els Socialistes d’Amposta i Junts per Amposta i l’abstenció de Som Amposta) la modificació del Reglament Orgànic Municipal, el reglament que regula aspectes com l’organització institucional de l’Ajuntament (plenari, junta de govern,…), els òrgans de representació, assessorament i control de la institució (com les comissions informatives) o els òrgans de participació ciutadana. La modificació que es porta a aprovació definitiva se centra, fonamentalment, en la regulació de les intervencions al plenari municipal així com la creació de la Junta de Coordinació de l’acció de govern amb les regidories.

Pel que fa a les modificacions del funcionament del plenari, una de les modificacions incloses ordena els torns d’intervenció, fixant-los en exposició del punt, i dues rèpliques i contrarèpliques com a màxim. El punt del debat el tancarà el o la ponent que hagi fet l’exposició inicial. En el cas de les mocions, també s’ordenen les intervencions. Serà el grup presentant qui iniciarà i tancarà el debat. La proposta definitiva elimina, però, les limitacions temporals establertes en la primera proposta de l’equip de govern, acceptant així una de les esmenes dels grups a l’oposició.

“Aquesta modificació no incideix en la durada del debat, sinó en el respecte institucional al ple, a la figura del president del ple i a tots els regidors”, assenyala l’alcalde, Adam Tomàs. En aquest sentit, la nova modificació defineix clarament que l’alcalde o president del ple  pot cridar a l’ordre o retirar l’ús de paraula a un membre del plenari per diversos motius com no respectar el torn de paraula, perquè el contingut de les seves intervencions es desvií de la qüestió de debat o perquè faci servir expressions injurioses o calumnioses en relació a persones o institucions, o afecten a la dignitat, l’honor, la intimitat o el respecte de qualsevol persona o institució. També estableix que després de tres crides a l’ordre en la mateixa sessió, amb advertència en la segona de les conseqüències d’una tercera crida, l’alcalde podrà ordenar-li que abandoni el local. “Si no ho fa, es paralitzarà el ple fins que ho faci, prèvia consulta als portaveus dels de grups municipals”, explica l’alcalde, qui també assenyala que “l’alcalde podrà incoar un expedient sancionador al regidor o regidora cridat a l’ordre per poder imposar una sanció econòmica equivalent a l’import de la indemnització per assistència al Ple”.

La modificació també crea la Junta de Coordinació de l’acció de govern amb les regidories, que podrà convocar directament l’alcalde per tal de debatre, proposar accions i línies d’actuacions amb les diferents regidories. Aquesta junta està oberta a tots els membres de la corporació.

Les modificacions introduïdes al ROM també afegeixen la puntualització que els espais municipals només són d’ús per als grups municipals i deixa oberta la porta a l’elaboració d’un reglament específic que ho reguli.

Dues mocions

El ple de dilluns també va aprovar dues mocions. En primer terme, la moció ‘Per un turisme segur i sostenible. Moció per demanar que la demarcació de Tarragona forma part de la xarxa certificada de zones verdes de la Unió Europea’, presentada pel partit dels Socialistes i que va comptar amb el vot favorable de tots els grups municipals. En segon terme, es va aprovar la moció presentada conjuntament per EA-ERC, Som Amposta i JxA per a donar suport i ajudar a les ramaderes de bous braus de Catalunya, afectades per la situació de la Covid-19, amb l’abstenció del PSC.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -