14.3 C
Amposta

L’Ampolla celebrarà el 22 de setembre la XX Festa de la Sega

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La XX edició de la Festa de la Sega, que començarà a les 11 hores, transformarà un any més el port pesquer en un sequer. Allí es mostrarà als visitants el procés tradicional de transformació de l’arròs un cop segat fins al moment de l’ensacat.

Aquest procés s’inicia un cop es tenen les garbes d’arròs ja preparades, les quals es transporten amb el tiràs (mena de trineu que s’utilitza per transportar les garbes d’arròs per l’arrossar). A continuació, es desfan les garbes d’arròs,es mesclen amb palla i s’inicia el procés de trillar l’arròs (separar el gra d’arròs de la palla), en aquest cas se’n mostraran dos tipus: trillar a potes (amb les potes de l’animal) i trillar amb el trill (amb una mena de corró circular amb claus que és arrastrat per l’animal).

Un cop trillat l’arròs es neteja el gra de la palla, el que s’anomena despallar, amb forques, s’amuntega el gra i, mitjançant el ventat amb pales de fusta, se separa les restes de palla més petita i la pols del gra.

Tot seguit, s’inicia el procés d’assecat, és a dir ,s’amuntega  l’arròs i posteriorment es fan rieres amb els peus per  estendre totalment l’arròs sobre l’era o sequés, i un cop estès , s’asseca al Sol (de cara a la nit, en el passat, es tornava a amuntegar i es tapava per evitar la humitat de la rosada).

Un cop sec l’arròs, es neteja per últim cop el gra d’arròs, per a la qual cosa s’utilitza la criba, que a més, abans també servia per classificar l’arròs. Finalment, l’arròs ja està preparat per a l’ensacat.

Degustació de tipus d’arròs

Aquest dia també es duu a terme, a partir de les 11.30 hores una degustació de diversos tipus d’arròs cuinats pels nostres restauradors. A més, es podran degustar postres i productes elaborats amb aquest cereal. Al mateix port també es podrà veure com es cuina l’arròs.

Al llarg de la festa es podrà gaudir de la música tradicional de rondalla amb Suc d’anguila i lo Guardet Lo Cantador.

XX Jornades Gastronòmiques de l’arròs de l’Ampolla

Aquesta festa dona  el tret de sortida a les XX Jornades Gastronòmiques de l’arròs de l’Ampolla, que tindran lloc del  21 de setembre al 6 d’octubre, i on 14 restaurants del nostre municipi  presentaran diversos menús al preu comú de 27euros.

Els restaurant adherits a les jornades són: restaurant Bama– Beach Club, Restaurant  Botavara,  restaurant Can Piñana, restaurant Casa David, restaurant Casa Llambrich, restaurant Club Nàutic – Casa Montero,    restaurant  La Barraca, restaurant la Roca Plana, restaurant Lo Goleró , restaurant Nova Devimar, restaurant Rafa, restaurant Restaurant Del Mar- Flamingo,   Restaurant Sol, restaurant Taperia Lo Típic.

Coincidint amb aquestes jornades, el dia 28 de setembre podrem gaudir de l’actuació de La Dinamo music on cycles a partir de les 19:00hores pels carrers de la nostra localitat

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -