14.3 C
Amposta

L’Ametlla de Mar i Tortosa lideren Catalunya entre els municipis que tenen més fuites d’aigua en les canonades

Aquestes dades provenen de les auditories que han implementat l'Agència Catalana de l'Aigua per analitzar l'eficiència hidràulica dels serveis de subministrament d'aigua amb més de cinc mil persones abonades

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha elaborat una Guia per a la realització d’auditories sobre l’eficiència hidràulica d’un servei d’abastament, que es va aprovar el 22 de febrer del 2023. 

Les entitats subministradores han de fer i publicar cada dos anys una auditoria de l’eficiència hidràulica dels serveis de subministrament d’aigua amb més de cinc mil persones abonades. Així doncs, tal com preveu la disposició addicional, l’Agència Catalana de l’Aigua, amb la consulta prèvia a les associacions més representatives del sector, ha determinat els índexs que cal fer servir d’entre els reconeguts internacionalment per dur a terme l’auditoria. 

La primera auditoria fa referència a l’any 2022, i del centenar de municipis auditats, a les Terres de l’Ebre, Amposta, Alcanar, Deltebre, l’Ametlla de Mar, la Ràpita i Tortosa són els municipis que havien de presentar el balanç hidràulic del Servei d’Abastament.

A Tortosa, del 40.8% de les pèrdues, un 3.6 % són pèrdues aparents a causades per usos il·lícits de l’aigua i errors de comptadors, i el 37.2% corresponen a pèrdues reals d’aigua a la xarxa.

A lAmetlla de Mar, del 43,3% de pèrdues, un 2.6 % són pèrdues aparents a causades per usos il·lícits de l’aigua i errors de comptadors, i el 40,7% corresponen a pèrdues reals d’aigua a la xarxa.

Per veure la diferència amb altres municipis i ciutats, Girona té una pèrdua d’aigua del 20,8%, Lleida un 15,3%, Manresa un 17,2%, i Reus un 15,9%, Terrassa un 21%, i Vic un 10,1%, entre molts d’altres municipis i ciutats de Catalunya.

Tot i la data límit per publicar l’auditoria estava marcat per al 31 de març, la resta de municipis ebrencs, Amposta, Alcanar, Deltebre i la Ràpita encara no han presentat les seves auditories, però des de l’ACA entenen que en els pròxims dies i setmanes s’aniran publicant, ja que des de l’agència han fet suport tècnic per resoldre dubtes en la seva realització.

Ara, aquestes auditories permetran a les mateixes entitats subministradores valorar quantitativament i qualitativa la seva eficiència hídrica i comparar el seu acompliment amb altres operadors, així com avaluar l’efectivitat de les millores que vagin implementant, perquè les auditories s’hauran de realitzar cada dos anys.

L’ACA només ha publicat al seu web el recull dels enllaços a les publicacions de les auditories que les entitats subministradores han fet per facilitar la seva consulta. Una vegada publicades, tothom pot fer una interpretació de les auditories, de les dades i índexs presentats, i una anàlisi comparativa entre les empreses subministradores sobre els processos i pràctiques (benchmarking), també amb altres referents de serveis internacionals. La idea que té l’ACA és precisament que tothom pugui fer aquesta interpretació: entitats, serveis, administracions, ciutadania…

Davant la gran quantitat d’aigua perduda en les fuites, segons l’ACA, el pas immediat és fer una anàlisi dels resultats de l’auditoria per poder endreçar i posar la mirada realment als punts prioritaris on els cal actuar per millorar l’eficiència. Realitzant aquest balanç, es pren més consciència de la importància de conèixer la xarxa i controlar els volums.

A través de les dades dels volums i consums, és quan es pot generar una reflexió sobre els components del volum no enregistrat, focalitzar les campanyes de recerca de les fuites en la xarxa de distribució, i avaluar el marge d’estalvi i de millora d’eficiència en els diferents usos del municipi.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -