14.3 C
Amposta

L’alcaldessa de Tortosa explica que la falta de resposta a una petició d’informació es deu a un error administratiu

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha sortit al pas de les informacions aparegudes els últims dies a diversos mitjans de comunicació en relació a la resolució que la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP) va efectuar la setmana passada. Aquest organisme havia requerit l’Ajuntament de Tortosa perquè complís la petició d’informació efectuada per un ciutadà, al voltant de les despeses efectuades pels grups municipals del consistori durant quatre anualitats, del 2015 al 2018. Davant la no resposta a aquesta petició, la GAIP va emetre dijous una resolució que denuncia l’incompliment.

Roigé ha matisat, però, que la GAIP no sanciona l’Ajuntament de Tortosa, ja que no té potestat per fer-ho, i ha matisat que la seua resolució insta l’Ajuntament a obrir un expedient a la persona responsable de no haver complit el tràmit requerit. Un incompliment que va ser detectat dijous, justament quan el peticionari de la informació, un periodista d’un mitjà escrit, es va posar en contacte telèfonicament amb el consistori, ja que la recepció de la comunicació telemàtica de la GAIP va arribar posteriorment. L’alcaldessa ha explicat que, una vegada analitzada tota la documentació existent sobre aquesta qüestió es va observar que, per un error administratiu, es van agrupar en un sol expedient dos peticions que demanaven la mateixa informació, i que van arribar en molt pocs dies de diferència. En resoldre aquest expedient i haver posat les dades a disposició del primer dels peticionaris, va quedar pendent l’altra petició sense ser-ne conscients. En aquest sentit, l’alcaldessa ha argumentat que “no hi pot haver cap mala fe en no fer arribar aquesta informació a la persona que la demanava, ja que el decret signat prèviament permetia l’altre peticionari tindre l’accés a aquestes dades. A més a més, la documentació és en poder de tots els grups municipals de l’Ajuntament des del desembre del 2018, per la qual cosa no hi havia cap voluntat de no fer-la arribar a una persona més, quan de fet ja és accessible per tothom des de fa més d’un any”, ha manifestat.

Detectat aquest error, el mateix dijous es va fer arribar la informació a la persona que la demanava i es va fer constar a la GAIP la detecció de l’errada, així com el compliment del tràmit aquella mateixa tarda.

Pel que fa al tipus d’informació demanada, Roigé ha remarcat que les despeses del grup del PDeCAT van ser validades per l’informe d’Intervenció de l’Ajuntament, per la qual cosa en va quedar acreditada la legalitat. D’altra banda, ha recordat que no va passar el mateix amb altres grups municipals, que van haver de retornar part dels diners que els corresponien per la seua activitat política a l’Ajuntament, en no haver-se ajustat a la finalitat d’aquests recursos, o no haver-los pogut justificar adequadament.

Meritxell Roigé ha remarcat que la resolució de la GAIP només se centra en el fet de no haver facilitat la informació en el temps i en la forma adequats, i que no entra al fons de la qüestió, a les despeses dels grups municipals: “aquestes ja tenen l’aval de la Intervenció, per la qual cosa no hi ha res fora de lloc”, ha dit. En aquest sentit, Roigé ha tornat a explicar que les factures eren del grup municipal del PDeCAT, que pot contractar amb qui vulgui, com fan la resta de grups” i que es van fer a l’empresa d’un familiar perquè, en la seua condició de dissenyador, els va subministrar els serveis de disseny web, posicionament a xarxes o edició de butlletins de comunicació de l’activitat del grup municipal, una de les finalitats per a les quals els grups municipals reben aquests fons.

L’alcaldessa ha lamentat la utilització “manipuladora” que, des de la publicació de la notícia, n’han volgut fer alguns partits de l’oposició “simplement com a mesura de desgast cap a la figura de l’alcaldessa”, i ha recordat que aquest tema ja va passar pel ple de l’Ajuntament de Tortosa al desembre del 2018 sense que ningú en fes qüestió.

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -