14.3 C
Amposta

L’Ajuntament de Móra d’Ebre repara una ambulància que serà traslladada a l’Àfrica per una ONG que opera nens

Un cirurgià pediàtric que ha dut a terme més de 1.400 operacions a l'Àfrica troba, per fi, gràcies a l'Ajuntament de Móra d'Ebre, una ambulància per no traslladar els nens amb moto

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament de Móra d’Ebre ha reparat una ambulància en desús, que li ha donat l’empresa Egara, per entregar-la a l’ONG Hope and Progress. Aquesta va ser fundada pel cirurgià pediàtric Carlos Bardají de 69 anys, el qual es dedica a operar nens i nenes al Senegal i Gàmbia i ja ha dut a terme més de 1.400 intervencions a menors. “Era un drama”, segons ha confessat el cirurgià a EL PAÍS, perquè després de les operacions els nens eren retornats a casa seua amb una moto. Ara, aquest capítol s’ha tancat gràcies a la solidaritat i el treball del consistori morenc després que l’exalcalde Joan Piñol hagués llegit la història d’aquest cirurgià a través d’una notícia publicada a EL PAÍS fa més d’un any. El dijous passat, segons aquest mitjà, es va signar el document amb el qual la fundació es converteix en la propietària de l’ambulància.

Els obstacles han estat nombrosos. “Aquesta ambulància estava avariada a les Borges Blanques. Feia mesos que hi era i, en un moment donat, el que era llavors alcalde del poble va llegir l’article i va contactar amb mi”, recorda Bardají a EL PAÍS. Piñol va afirmar que li semblava “totalment absurd que a l’època en què estem hi hagi ambulàncies a tants llocs i, en altres, tanta precarietat”. Per tant, l’exalcalde es va proposar aconseguir una ambulància per a Bardají. “Piñol va parlar amb l’empresa propietària de l’ambulància, però hi havia un problema, estava avariada, calia canviar el motor sencer”, explica el cirurgià. L’Ajuntament va assumir la reparació i va arribar el problema següent: trobar un motor. Piñol resta importància a la seua aportació: “No és mèrit meu. A mi se’m va acudir la idea, però ho vam aconseguir entre tots. Hi ha hagut molta predisposició per part de tothom”. Poc després es va produir un relleu al consistori, explica Bardají, ja que Rubén Biarnés va arribar al càrrec i va assumir els compromisos de l’anterior. Li va dir al cirurgià: “Tranquil que tindràs l’ambulància. No sé quant trigarem, però això no es quedarà en via morta”. A principis d’agost va rebre la bona notícia: l’ambulància havia estat reparada.

Tot i això, encara queden diversos tràmits per endavant fins que el vehicle pugui treballar als països africans. Res que no es pugui solucionar, diu Bardají, més que acostumat a les traves burocràtiques. Hi ha una de fonamental. Segons la legislació senegalesa, si un vehicle té més de vuit anys, no pot entrar al seu territori de manera permanent. L’ambulància els ha superat recentment, i això “que les converses van començar quan l’ambulància tenia sis anys i mig”. El vehicle sortirà amb vaixell des de Bilbao fins a la capital de Gàmbia, Banjul, la legislació del qual no posa aquesta classe de límits. Així, Gàmbia serà la base d’operacions, des d’on sí que podrà accedir per terra al Senegal durant períodes curts de temps per traslladar menors operats. És clar que això exigirà més fons perquè l’ONG haurà de sufragar més despeses, com ara gasolina.

Tot i això, Bardají és optimista. Ara només pensa en el que ha deixat enrere: s’ha acabat portar els petits acabats d’operar amb moto. La resta ja es veurà. La seua ment no para i ja somia amb el ventall de possibilitats que s’obre davant seu, com la de poder desplaçar diversos membres de l’equip pels llogarets per fer “les revisions dels que hem operat el dia anterior”.

Redacció – I. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -