14.3 C
Amposta

L’Ajuntament d’Amposta incrementarà en un 50% l’IBI de 250 pisos desocupats propietat de bancs i immobiliàries

El més vist

- Advertisement -
L’Ajuntament d’Amposta incrementarà l’IBI de 250 pisos desocupats, que es troben en mans de bancs i immobiliàries, amb un recàrrec del 50%. Es tracta d’una mesura, segons ha explicat l’alcalde, el republicà Adam Tomàs, destinada a fomentar un mercat de lloguer a la ciutat que, actualment, no disposa pràcticament d’oferta. Segons el consistori, al municipi hi ha actualment uns 500 immobles buits que tributen IBI, però només la meitat poden considerar-se aptes per poder posar en lloguer i ser ocupats –la resta formen part, principalment, de promocions inacabades-. La penalització forma part del paquet de modificacions de les ordenances fiscals per al 2020 que debatrà el ple extraordinari del pròxim dilluns al vespre.
“Creiem que és important pels grans tenidors, grans immobiliàries i entitats bancàries que durant molt de temps han tingut pisos buits i han aguantat actius bancaris sense cap problema i això és una forma de collar-los”, ha reflexionat l’alcalde, qui ha remarcat que Amposta serà el primer municipi de les Terres de l’Ebre que aprova aquesta mesura, similar a la que ja va posar en marxa la ciutat de Tarragona.

- Advertisement -

La idea de fons, segons Tomàs, és que aquests grans propietaris posin aquests habitatges al mercat de lloguer, directament o mitjançant l’Ajuntament amb un lloguer taxat, davant la pràcticament total manca d’oferta en aquests moments a Amposta. El passat ple, l’Ajuntament va aprovar un reglament que determinava quins es podien considerar com a pisos buits. Segons Tomàs, la xifra de 250 es correspon amb la mateixa xifra que baralla la Generalitat com a parc d’habitatge desocupat, al marge dels que es troben en diferents graus de finalització.

Per contra, la modificació de les ordenances introdueix bonificacions d’un 50% de l’IBI per als propietaris que acreditin l’ús d’energia solar, captadors elèctrics i captadors fotovoltaics als seus habitatges, com a mesures per fomentar l’estalvi energètic. Paral·lelament, el pròxim 2020 l’Ajuntament incrementarà la tributació sobre les plusvàlues, en el tram d’operacions de compra-venda immobiliària d’entre un i cinc anys, que segons Tomàs es poden considerar com a “més especulatives”. El percentatge del període passarà del 3% actual al 3,7% i el tipus impositiu del 27% al 30%.

Una altra de les novetats en la tributació del pròxim exercici a Amposta serà la creació d’una nova taxa de clavegueram, inexistent fins aquests moments –els governs anteriors l’havien integrat a l’IBI-, i que ha de permetre recaptar específicament per executar obres de millorar del clavegueram. La xarxa, segons l’alcalde, es troba en molt mal estat i s’han produït enfonsaments, especialment als barris del Grau i les Quintanes, fet que ha obligat el consistori ha aportar recursos del pressupost ordinari. S’aplicarà sobre el bloc de consum d’aigua, amb un tipus variable, i s’estableix una quota fixa trimestral -3,5 euros-. Els recursos obtinguts s’han de sumar als que el consistori ha sol·licitat del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat pels pròxims quatre anys amb l’objectiu de millorar la xarxa.

Per últim, el ple preveu també aprovar la modificació del projecte perquè, dins de les millores en el contracte d’abastament d’aigua potable, Sorea construeixi una nou dipòsit de 600.000 litres al nucli de Poble Nou del Delta, per poder garantir el servei a partir de la pròxima primavera i davant de la creixent activitat turística a la zona. L’obra, a càrrec de la companyia, costarà 250.000 euros més IVA i té una subvenció de 80.000 euros de l’ACA que el govern municipal vol recuperar amb altres obres de millora de la xarxa.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -